144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși: spectacol holografic la MNAR

0
Constantin Brâncuși

Photocredit: identitatea.ro

Pe 19 februarie 1876 se năștea  în Hobița, județul Gorj, Constantin Brâncuși, cel care avea să revoluționeze arta sculpturii în secolul XX.

Opera sa a dezvăluit frumusețea formei pure în sculptură, dar a înzestrat-o cu un mister organic. În Craiova, în timp ce lucra ca ucenic, își face cunoscută îndemânarea la lucrul manual prin construirea unei viori din materiale găsite în prăvălie. Găsind că ar fi de cuviință să dezvolte aceste abilități, el s-a înscris cu bursă la Școala de Arte și Meserii din Craiova.  În 1904, pleacă pe jos spre Paris, rămânând pentru scurt timp la Budapesta și apoi la Viena. Așa începe călătoria unui geniu, părintele sculpturii moderne!

Brâncuși s-a înscris la Académie des Beaux-Arts din Paris, unde a studiat cu Antonin Mercié. Dar a fost atras de arta inovatoare a lui Auguste Rodin, de la care a aflat că scopul sculpturii nu este doar reprezentarea suprafeței formelor, ci evocarea forței interioare care produce suprafața. A expus pentru prima dată în 1906 la Paris, prezentând un portret la Salonul organizat de Societé Nationale des Beaux-Arts și alte trei lucrări la Salon d’Automne în același an.

Brâncuși a refuzat invitația lui Rodin de a deveni asistentul său de studio, pentru că a considerat că este necesar să își găsească propria cale, fără a fi supus influenței excesive a maestrului. De acest moment se leagă o expresie rămasă celebră a sculptorului român: „Nimic nu crește sub umbra copacilor mari.”

Premieră la Muzeul Național de Artă

Pe 19 februarie, în premieră în România, în curtea Muzeului Național de Artă al României (Palatul Regal), la ora 19.00, veți avea oportunitatea să vedeți în premieră un spectacol holografic și de video mapping.

Ministerul Culturii va marca Ziua Brâncuși – 19 februarie – prin organizarea mai multor evenimente menite să readucă în atenția publică operele sale.

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) oferă acces gratuit vizitatorilor pe parcursul zilei de 19 februarie și organizează trei tururi ghidate în sala Brâncuși din Galeria Națională, în care se găsesc cele mai multe dintre operele lui Brâncuși, păstrate în România. Tururile se vor desfășura la orele 14.00, 16.00 și 19.30.

Începând cu lucrarea Cap de copil, prezentată la Salonul Oficial de la Paris din 1906, și terminând cu Prometeu, lucrările lui Brâncuși de la Muzeul Național de Artă al României ilustrează traseul stilistic al sculptorului până la momentul abandonării detaliului inutil în favoarea formelor.

Colecția include, de asemenea, două machete (Scaun din piatră și Pilonul Porții Sărutului) pentru singurul ansamblu monumental realizat de artist, cel de la Târgu Jiu, și o rară operă grafică, un schematic și elegant Nud feminin.

Vor putea fi admirate, de asemenea, patru opere cu care MNAR a participat la expoziția „Brâncuși. Sublimarea formei” în cadrul festivalului pluridiscipinal Europalia de la Bruxelles, a cărui ediție din 2019 a fost dedicată României, cu accent special pe creația brâncușiană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *