Vorba dulce, mult aduce – modul în care cuvintele alese fac diferența

cuvintele alese

Cuvintele alese. Atunci când oamenii folosesc un limbaj pozitiv, manifestând bunătate față de ceilalți, provoacă o „creștere mică, dar semnificativă” pentru starea de bine a unei persoane.

Cuvintele alese. În cartea lor ”Words Can Change Your Brain!, neurologii Mark Robert Waldman și Andrew Newberg susțin că folosirea limbajului negativ poate activa reacțiile noastre de frică și poate crește nivelul de cortizol, hormonul stresului. Pe de altă parte, folosirea cuvintelor pozitive ne poate stimula abilitățile de raționament, afirmă cei doi. Mai mult, potrivit unui studiu din 2016, realizat de cercetători de la Universitatea din Oxford, atunci când oamenii folosesc un limbaj pozitiv, manifestând bunătate față de ceilalți, provoacă o „creștere mică, dar semnificativă” pentru starea de bine a unei persoane. Cu alte cuvinte, amabilitatea ar putea să nu-ți transforme viața, dar ar trebui să o „îndrepte” în direcția corectă. 

Bethan Davies, trainer motivațional, este de acord că oferirea de complimente nu aduce beneficii doar altora, ci „te va ajuta și pe tine să te simți mai bine”. Davies consideră că atât în viață, cât și în afaceri, bunătatea poate fi greu de obținut – dar poate fi un puternic factor motivator.„Folosește cuvintele pozitive pentru tine în primul rând, cum ar fi <sunt  suficient de bun pentru a face X> sau <voi face raportul respectiv până la termenul stabilit>, sugerează ea. Deși nu este util să fim artificial pozitivi sau să negăm dificultățile cu care ne confruntăm noi înșine sau alții, conștientizarea vocabularului pe care îl folosim ne poate ajuta să răspundem mai constructiv la circumstanțele noastre și ale celorlalți.