Vacanță: cu cât plecați mai des, cu atât aveți o inimă mai sănătoasă

vacanță

Persoanele care au mers în vacanță mai des în ultimele 12 luni au înregistrat un risc mai mic de sindrom metabolic.

Potrivit unui studiu publicat pe Travel Maket, o persoană își poate reduce simptomele metabolice – deci și riscul de boli cardiovasculare – mergând cât mai des în vacanță.

Cercetătorii Universității Syracuse au dezvăluit beneficiile vacanțelor pentru sănătatea inimii. Fiecare vacanță petrecută de persoanele incluse în studiu a scăzut riscul de sindrom metabolic cu aproape un sfert.

Sindromul metabolic reprezintă un ansamblu de factori de risc pentru bolile cardiovasculare, precum o talie cu circumferință mărită, hipertensiune arterială, nivel crescut de trigliceride, nivel scăzut de colesterol HDL (bun) și glicemie mare. Cu cât o persoană are mai multe astfel de probleme, cu atât riscul este mai mare. Oganzația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că 17,9 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare.

Specialiștii susțin că simptomele metabolice pot fi modificate, ceea ce înseamnă că toți acești factori de risc pot fi chiar eliminați. Studiul a înrolat 63 de adulți (în general femei caucaziene cu o medie de vârstă de 43 de ani) și a analizat comportamentul de vacanță al acestora din 11 perspective, incluzând lungimea vacanței, zona, povara financiară, contextul social, părerea pozitivă a participanților la studiu referitoare la vacanțe, în general, gradul în care persoanele care au participat la studiu au trebuit să renunțe la anumite aspecte din viața personală și profesională, activitățile în care au fost implicate, obiceiurile de somn și de consum de alcool și orice eventual eveniment negativ care s-a petrecut în timpul vacanței. Rezultatul a fost uimitor: plecatul în vacanță este la fel de benefic ca alte modificări sănătoase ale stilului de viață, precum practicarea unei activități fizice sau renunțarea la fumat. Explicația este simplă: oamenii consideră că vacanța este ceva relaxant, deci dacă pleacă mai des în concediu, reușesc să reducă stresul și efectele psihologice asociate acestuia, ceea ce s-ar putea traduce printr-o scădere a simptomelor metabolice.