O statuie a lui Buddha din bronz, evaluată la 1,5 milioane de dolari, a fost furată din galeria Barakat, Los Angeles

Un singur hoț ar fi reușit să scoată sculptura de 250 de kilograme, care datează din perioada Edo a Japoniei, din curtea galeriei Barakat și să o urce într-un camion închiriat.

Statuia a fost furată în dimineața zile de 18 septembrie din locația din Los Angeles a Galeriei Barakat. Se crede că sculptura a fost inițial comandată ca piesă centrală a unui templu și datează din perioada Edo a Japoniei (1603-1867), o perioadă deosebit de prosperă pentru națiunea niponă.

Paul Henderson, directorul Galeriei Barakat din Los Angeles (galeria de artă antică are spații și în Londra și Seul), a estimat că sculptura are o înălțime de 1,5 metri și cântărește aproximativ 250 de kilograme.

„Avem înregistrări de securitate care arată cum cineva a tras un camion de mutare la ora 2:30 luni dimineața. Aceștia au coborât, au spart poarta aleii de acces, apoi au folosit ceea ce pare a fi un cărucior pentru a scoate sculptura și a o încărca în camion”, spune Henderson. „A fost o singură persoană. Este șocant pentru noi că a fost capabil să manevreze acest lucru, dar așa a fost. A durat aproximativ 25 de minute în total și apoi a plecat imediat”. Din cauza dimensiunilor și greutății sale relativ mari, sculptura a fost adăpostită în curtea galeriei, în principal printre operele din piatră și marmură, și pentru că hoțul s-a mișcat relativ repede și a vizat doar acest singur obiect înainte de a pleca cu el într-un camion închiriat, galeria presupune că furtul a fost premeditat.

Sculptura este atribuită unui artist pe nume Tadazou Iinuma, iar o inscripție de pe ea se traduce astfel: „Produs de Tadazou Iinuma, primul an de Shouho, Kanoe. Solicitată de Ryozen, maestru al partidului religios Shingon, Dainichi-Nyorai, Templul Yudo-no-San, din cea mai înaltă clasă socială.” Inscripția implică faptul că lucrarea a fost comandată de un oficial religios pe nume Ryozen și a fost probabil instalată cândva în Templul Yudo-no-San, un loc sfânt de pe Muntele Yudono din Japonia. Anul trecut, locația galeriei Barakat din Londra a returnat voluntar două artefacte nepaleze despre care s-a constatat că au fost furate din templele de lângă Kathmandu în anii 1980.

sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *