Tehnici de respirație pentru o viață sănătoasă

0

Alergarea este printre cele mai populare hobby-uri sportive, în special datorită beneficiilor aduse sănătății fizice și mintale.

Cu toate acestea, există statistici potrivit cărora până la 40% dintre alergători pot prezenta dispnee indusă de efort ca urmare a fenomenelor fiziologice în cascadă, care pot cauza stări psihologice negative sau bariere în calea participării la competiții. Tehnicile de respirație, cum ar fi respirația nazală lentă și profundă, au dovedit beneficii indiscutabile.

Patrick McKeown, cunoscut drept „antrenorul de respirație,” a susținut pentru prima dată în România o demonstrație practică despre felul în care putem respira sănătos. Specialistul irlandez, autor al bestseller-ului „Avantajul Oxigenului”, și dr. Ela Bănică, fondatoarea Ortho Institute și traducătoarea în limba română a cărții, au susținut o prelegere cu numeroase exerciții practice care demonstrează felul în care respirația influențează sănătatea, performanței școlară, academică și sportivă.

Cei doi specialiști au explicat beneficiile pe care le aduce respirația corectă:

•          Sănătate fizică îmbunătățită: Respirația corectă contribuie la o oxigenare mai eficientă a corpului, ceea ce poate îmbunătăți starea generală de sănătate – un sistem imunitar mai puternic, o mai bună capacitate de recuperare, mai multă rezistență împotriva afecțiunilor respiratorii.

•          Performanță sportivă: Respirația corectă poate avea un impact semnificativ asupra performanței sportive – o rezistență îmbunătățită, o recuperare mai rapidă după efort și o mai bună gestionare a stresului din timpul competițiilor.

•          Sănătatea mintală și emoțională: Corectarea respirației pe gură poate contribui la reducerea anxietății, a stresului și a fluctuațiilor de dispoziție. Prin stabilizarea nivelurilor de oxigen și dioxid de carbon în corp, starea emoțională se echilibrează, având ca efect o mai bună capacitate de gestionare a emoțiilor.

•          Concentrare și performanță academică: Un aport adecvat de oxigen este esențial pentru funcționarea optimă a creierului. O respirație corectă generează o mai bună concentrare, capacitate de învățare îmbunătățită și performanță academică crescută.

•          Comportament și interacțiuni sociale: Respirația corectă poate dezvolta un comportament mai pozitiv și relații sociale mai bune. Rezultă mai puțină iritabilitate, mai multă empatie și interacțiuni sociale sănătoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *