Săptămâna europeană a spațiului

0

Care sunt principalele programe spațiale ale UE?

În calitate de putere spațială globală, Uniunea Europeană are deja mai multe programe emblematice care contribuie la obiectivul de a se asigura că europenii pot beneficia de avantajele economice și sociale ale spațiului în activitățile și în viața lor de zi cu zi.

Săptămâna spațială a UE, evenimentul de referință pentru comunitatea spațială din UE, se desfășoară în perioada 7-9 noiembrie 2023 la Sevilla, Spania. De la factorii de decizie politică și antreprenori la investitori și utilizatori, acesta este un punct central pentru toți cei interesați de tendințele actuale – și viitoare – ale programului spațial al UE. Evenimentul este organizat în comun de Comisia Europeană și de Agenția UE pentru Programul Spațial (EUSPA), în colaborare cu Președinția spaniolă a Consiliului UE.

Programul spațial european este un punct de referință la nivel mondial în domeniul observării Pământului, al navigației prin satelit, al conectivității, al cercetării spațiale și al inovării. Dincolo de domeniul spațiului cosmic și pe lângă sectoarele de inovare și de cercetare și tehnologie, toate componentele Programului spațial european contribuie cu serviciile și aplicațiile lor la domenii precum agricultura de precizie sau navigația sigură, aducând o contribuție majoră la societatea UE și creând un impact indispensabil asupra vieții europenilor. Tehnologiile, datele și serviciile spațiale sunt deja indispensabile în viața de zi cu zi a europenilor și joacă un rol-cheie în menținerea multor interese strategice. Acesta este motivul pentru care, de la sfârșitul anilor 1990, Uniunea Europeană și-a dezvoltat propriile programe și inițiative spațiale.

Cele mai emblematice – care răspund nevoilor cetățenilor și cerințelor de politică publică – sunt Copernicus, Galileo și EGNOS.

Copernicus: Ochii Europei asupra Terrei

Copernicus este cel mai avansat program de observare a Pământului din lume, conceput pentru a observa planeta noastră și mediul înconjurător. Având în vedere provocările actuale, este esențial să fim conștienți de starea și sănătatea planetei, iar misiunea programului Copernicus este tocmai aceasta: să ne ajute, prin colectarea și analizarea datelor, să știm cum se comportă Pământul și să luăm cele mai eficiente decizii.

Copernicus este principalul furnizor mondial de date și informații spațiale, cu peste 16 terabytes de date pe zi. Programul este un sistem complex de colectare din mai multe surse: sateliți de observare (din familia Sentinel; în prezent există opt pe orbită) și senzori la stații pe uscat, pe mare și în aer. Toate informațiile colectate de aceste surse sunt fiabile, gratuite și deschise tuturor cetățenilor, deși sunt, de asemenea, prelucrate pentru a oferi direct diverse servicii cu informații aproape în timp real.

Copernicus se concentrează pe șase domenii tematice:

  • terenuri,
  • mare,
  • atmosferă,
  • schimbările climatice,
  • situații de urgență,
  • securitate.

Acest lucru deschide ușa către nenumărate aplicații și opțiuni de servicii în domenii precum protecția mediului, gestionarea zonelor urbane, agricultura, silvicultura, pescuitul, sănătatea, transportul, schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, protecția civilă sau turismul. Copernicus poartă numele lui Nicolaus Copernicus, a cărui teorie a unui univers heliocentric, care contesta viziunea geocentrică a timpului său, a reprezentat o descoperire și un moment revoluționar în știința modernă.

Galileo: Navigația europeană

Galileo este propriul sistem global de navigație prin satelit (GNSS) al UE, care furnizează date foarte precise de poziționare la nivel mondial. Obiectivul principal al Galileo este clar: să fie un sistem de localizare de înaltă precizie, independent de sistemele GPS al SUA sau GLONASS al Rusiei. Galileo funcționează prin intermediul semnalelor radio în scopul îndeplinirii sarcinilor de poziționare, navigație și sincronizare. Cu toate acestea, spre deosebire de sistemele american și rusesc, acesta are un caracter civil. De Galileo depind sectoare precum transportul, agricultura, controlul frontierelor și sarcinile de salvare. Este precis cu o precizie de 20 de centimetri, permițând descoperiri și aplicații în noile inovații și tehnologii, cum ar fi dronele și conducerea autonomă. Rețeaua de sateliți și stații din cadrul programului Galileo (când va fi complet operațional, va avea 30 de sateliți) furnizează astăzi un serviciu esențial, în special pentru navigație și transport, direct în buzunarele cetățenilor. În cifre: Se estimează că, până în prezent, s-au vândut peste 4,66 miliarde de telefoane mobile compatibile cu Galileo.

EGNOS: o completare de precizie

EGNOS, acronimul de la European Geostationary Navigation Overlay System, este un semnal care îmbunătățește serviciile de navigație pentru utilizatorii aerieni, marini și terestre. Acesta este utilizat pentru a îmbunătăți performanța și, în special, precizia sistemelor de navigație prin satelit, cum ar fi Galileo.

În prezent, este operațional în 426 de aeroporturi și heliporturi din 32 de țări. Deși este utilizat în principal pentru navigație, extinderea preciziei GNSS înseamnă că poate fi aplicat și în alte sectoare, cum ar fi agricultura sau cartografierea foarte detaliată a terenului.

Alte programe

Programul spațial european include și alte inițiative, cum ar fi GOVSATCOM, programul de comunicații securizate, conceput în special pentru misiuni și operațiuni critice în domeniul securității naționale și al instituțiilor UE și ale statelor sale membre, fiind un pilon al strategiei globale de politică externă și de securitate a Uniunii Europene. În plus, o nouă constelație de sateliți a UE, IRIS2, ar trebui să intre în serviciul inițial în 2024, îmbunătățind și contribuind la depășirea provocărilor actuale în materie de conectivitate sigură. Se preconizează că acest program (acronimul de la Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite) va impulsiona tranziția digitală a Europei, făcând-o mai competitivă, mai rezistentă, mai sigură și mai durabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *