S-a întâmplat pe 1 aprilie și nu a fost păcăleală

1 aprilie - nu doar Ziua Păcălelilor

Image by DONT SELL MY ARTWORK AS IS from Pixabay

1 aprilie. Originea exactă a Zilei Păcălelilor este incertă. Se pare că are mai multe origini și este posibil să fi evoluat parțial din mai multe surse.

1 aprilie. Pentru mulți, Ziua Păcălelilor datează din Franța anului 1564. La acea vreme, 1 aprilie era ziua de Anul Nou. În 1564, Anul Nou a fost schimbat în 1 ianuarie. Cei care au continuat să sărbătorească 1 aprilie ca început de an nou, au fost numiți „proști de aprilie”.  Oamenii le făceau glume și farse. Ziua Păcălelilor de aprilie își are rădăcinile și în zilele Imperiului Roman, unde, de asemenea, pe 1 aprilie se făceau glume și farse. În mod tradițional, Ziua Păcălelilor este o ocazie de a ne face glume sau de a ne păcăli unii pe alții. Cu cât mai ciudate și mai absurde, cu atât mai bine. Provocarea constă în a realiza un truc care să fie credibil, chiar dacă numai pentru puțin timp.

Dar nu tot ce a avut/are loc pe 1 aprilie este o păcăleală. De exemplu:

  • 1 aprilie 1778: Oliver Pollock, un imigrant irlandez care trăia în New Orleans, Louisiana, inventează simbolul „$”. Pollock a venit în coloniile din Lumea Nouă la vârsta de 23 de ani, în 1760, și s-a stabilit împreună cu tatăl său în Pennsylvania. Doi ani mai târziu, a început o carieră de comerciant care făcea afaceri în Indiile de Vest și își desfășura activitatea în Havana, Cuba. A fost un om de afaceri iscusit și a făcut avere din speculații cu terenuri și din comerțul cu sclavi. În cele din urmă, Pollock și-a mutat operațiunile comerciale în New Orleans și a devenit cel mai de succes om de afaceri din oraș. Aducând un transport de făină de care era mare nevoie și cerând doar jumătate din prețul practicat, a câștigat bunăvoința oamenilor. În timpul Războiului de Independență, a fost numit „agent comercial al Statelor Unite în New Orleans”, ceea ce l-a făcut responsabil pentru tot comerțul din port. El a contribuit cu priceperea sa în afaceri și cu bani la bunăstarea tinerei națiuni americane aflată în dificultate financiară. În 1783, în timp ce aștepta ca Statele Unite să îi ramburseze banii pe care îi acordase ca împrumut, a fost încarcerat pentru că nu și-a plătit propriile datorii. Abia în 1791, datoriile sale pentru război au fost în cele din urmă iertate de Congres. Scrisul de mână al lui Pollock era dezordonat. Moneda în New Orleans în 1778 era peso. El a abreviat-o și părea a fi literele „p” și „s” suprapuse și scrise neglijent, obținând simbolul pe care îl cunoaștem astăzi ca $. Robert Morris, un alt finanțist care a lucrat îndeaproape cu Pollock, a perpetuat utilizarea simbolului atât de cunoscut astăzi în toată lumea.
  • Apple Computers, Inc. a fost fondată la 1 aprilie 1976, de către Steve Jobs și Steve Wozniak, care, după ce au renunțat la facultate, au adus în noua companie viziunea de a schimba modul în care oamenii priveau computerele. Jobs și Wozniak doreau să facă calculatoare suficient de mici pentru ca oamenii să le poată avea în casele sau în birourile lor. Pur și simplu, doreau un computer ușor de utilizat. Jobs și Wozniak au început să construiască Apple I în garajul lui Jobs și l-au vândut fără monitor, tastatură sau carcasă (pe care au decis să le adauge în 1977). Apple II a revoluționat industria computerelor prin introducerea graficei color. Vânzările au sărit de la 7,8 milioane de dolari în 1978 la 117 milioane de dolari în 1980, anul în care Apple a devenit publică.
  • Gmail este serviciul de webmail al zilei pentru mulți oameni și este greu de imaginat o zi fără el. Dar când Google a lansat serviciul la 1 aprilie 2004, mulți oameni au crezut că este o farsă. Gmail a schimbat tot ce știam despre webmail. Era rapid și elegant, la fel ca o aplicație desktop. Exista atât de multă spațiu de stocare, încât nu trebuia să ștergi niciodată nimic. De fapt, nu puteai – nu exista nici măcar un buton de ștergere! Și nici nu simțeai lipsa butonului Delete, pentru că era aproape în întregime lipsit de spam.

    ”Este mai ușor să păcălești oamenii decât să-i convingi că au fost păcăliți.”  –Mark Twain