Proiectul unui acord global privind poluarea cu plastic este așteptat în câteva luni

0

Omenirea a declarat război poluării cu plastic.

Peste 430 de milioane de tone de plastic sunt produse anual, dintre care două treimi sunt obiecte cu durată scurtă de viață care devin în scurt timp deșeuri, umplând oceanul și ajungând adesea în lanțul alimentar uman, potrivit UNEP. De asemenea, în fiecare zi, echivalentul a peste 2.000 de camioane de gunoi pline cu plastic este aruncat în oceanele, râurile și lacurile noastre.

Un draft al unui instrument global, obligatoriu din punct de vedere juridic, privind poluarea cu plastic va fi publicat înainte de următoarea reuniune a Comitetului interguvernamental de negociere (INC) din noiembrie. Acest lucru urmează celei de-a doua reuniuni a INC, care a avut loc recent la Paris și la care au participat delegați din 169 de state membre și peste 900 de observatori din partea ONG-urilor.  „Sunt încurajat de progresele înregistrate la INC-2 și de mandatul de a pregăti un proiect zero al instrumentului internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic”, a declarat Inger Andersen, directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), îndemnând statele membre să „mențină acest impuls”

Omenirea produce aproximativ 460 de milioane de tone metrice de plastic pe an, iar această cantitate se va tripla până în 2060 dacă nu se iau măsuri urgente. „Plasticul a fost prea mult timp opțiunea implicită în proiectare. Este timpul să reproiectăm produsele pentru a utiliza mai puțin plastic, în special plasticul inutil și problematic, să reproiectăm ambalajele produselor și transportul maritim pentru a utiliza mai puțin plastic, să reproiectăm sistemele și produsele pentru reutilizare și reciclare și să reproiectăm sistemul mai larg pentru dreptate”, a adăugat ea. „INC are puterea de a realiza această transformare, aducând oportunități majore pentru toată lumea.”  Anunțul a fost făcut cu puțin timp înainte de Ziua Mondială a Mediului și s-a axat pe criza poluării cu plastic în cadrul negocierilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *