Europa a pierdut peste o jumătate de miliard de păsări în 40 de ani

0

Cea mai importantă cauză: pesticidele și îngrășămintele!

Studiile care avertizau că varietatea enormă de viețuitoare de pe Pământ este în scădere s-au transformat într-o adevărată avalanșă. Dovezile privind aceste pierderi în cadrul regiunilor și la nivel global sunt de netăgăduit. Dar datele privind biodiversitatea și cauzele declinului acesteia sunt încă disparate – limitate la anumite cauze, anumite locuri și anumite specii. Cu toate acestea, nu este cazul păsărilor din Europa. Acestea fascinează de mult timp oamenii de știință, iar cooperarea strânsă în întreaga Europă a creat un corp de cunoștințe aprofundate despre obiceiurile, nevoile și numărul lor. Unele dintre cele mai vechi seturi de date de acest gen se referă la păsările care trăiesc cel puțin o parte din viața lor în Europa. Aceste date oferă o imagine sumbră: se estimează că, în ultimii aproximativ 40 de ani, au dispărut 550 de milioane de păsări din populația totală a Europei. Este o statistică șocantă și ne spune ceva profund despre relația ruptă a omenirii cu natura. Oamenii de știință știu că biodiversitatea este supusă unei presiuni tot mai mari, în special din cauza schimbărilor rapide în modul de utilizare a terenurilor (de exemplu, de la păduri la terenuri agricole) și a creșterii temperaturilor. Dar modul în care diferitele specii răspund la aceste presiuni, care dintre ele este cea mai importantă și cum pot reacționa specialiștii în conservare pentru a le atenua, toate acestea au rămas probleme controversate.

Profitând de datele de înaltă calitate privind păsările, o lucrare recentă a analizat modul în care 170 de specii de păsări au răspuns la presiunile induse de om în Europa, folosind date colectate în peste 20.000 de situri de monitorizare din 28 de țări de-a lungul a 37 de ani, inclusiv date din Regatul Unit. Autorii au descoperit că substanțele chimice utilizate în ferme pentru a controla insectele și plantele considerate buruieni care ar putea reduce randamentul culturilor privează multe păsări de principala lor sursă de hrană, iar aceasta este cea mai mare cauză a declinului lor în Europa.

Implicarea omului

Cercetătorii au analizat patru surse majore de presiune asupra populațiilor de păsări: intensificarea agriculturii (măsurată prin utilizarea intensă a pesticidelor și a îngrășămintelor), schimbările climatice și influența acestora asupra temperaturilor, schimbările în acoperirea forestieră și urbanizarea. Metodele agricole moderne au fost cea mai mare cauză a declinului pentru majoritatea populațiilor de păsări – în special pentru cele care se hrănesc cu insecte și alte nevertebrate, cum ar fi rândunelele, ciocârliile galbene, sturzul cu pete, ciocârliile de câmp, ciocârliile de câmp și ciocârliile de piatră. Modul în care păsările au reacționat la schimbările în ceea ce privește acoperirea forestieră, urbanizarea și schimbările climatice a fost mult mai variabil și specific fiecărei specii în parte.

Între 1980 și 2016, numărul păsărilor din Europa a scăzut cu un sfert. Însă numărul celor de pe terenurile agricole a scăzut la mai mult de jumătate în această perioadă. De asemenea, s-au înregistrat scăderi atât la păsările din păduri, cât și la cele din mediul urban, la păsările nordice, care preferă frigul, și chiar la unele specii de păsări sudice, care preferă căldura – deși tendința generală a acestui din urmă grup de păsări este una de creștere constantă. Una dintre principalele constatări ale studiului este că utilizarea pe scară largă a pesticidelor și a îngrășămintelor în special în ferme este cel mai important factor de declin al populației de păsări din Europa, inclusiv din Regatul Unit. Practicile agricole au început să se schimbe în mod semnificativ după cel de-al doilea război mondial, pe măsură ce țările au introdus măsuri pentru a crește producția agricolă. Cu toate acestea, eforturile de creștere a producției, inclusiv o dependență tot mai mare de pesticide și îngrășăminte, au avut un cost semnificativ pentru păsări și alte animale sălbatice și, în mod critic, pentru sănătatea generală a mediului. Un raport recent al guvernului britanic a constatat că pierderea biodiversității, alături de schimbările climatice, reprezintă cea mai mare amenințare pe termen mediu și lung la adresa producției interne de alimente. Pierderea biodiversității are consecințe pentru societate care depășesc cu mult limitele speciilor pe cale de dispariție. Autorii studiului cred că păsările sunt afectate în principal de pesticide și îngrășăminte prin pierderea de hrană, deși aceste substanțe chimice le pot afecta direct și sănătatea.

Alimente prietenoase cu natura

Natura are probleme pe terenurile agricole, însă agricultorii pot fi o parte importantă a soluției dacă sunt sprijiniți de politicile potrivite. Este nevoie de un sprijin mult mai mare pentru practicile agricole prietenoase cu natura și pentru a ne îndepărta de o agricultură dominată de pesticide și îngrășăminte anorganice. Acest lucru ar fi benefic pentru natură, pentru agricultori și pentru producția de alimente, pentru climă, pentru consumatori – și mulți agricultori progresiști sunt în fruntea acestui demers. Rezultatele cercetării arată, de asemenea, puterea cooperării transfrontaliere pentru a avansa știința și pentru a înțelege mai bine lumea naturală – și cum să schimbăm lucrurile. Este nevoie, de asemenea, de o reformă mai amplă a sistemului alimentar, care să includă diete ecologice. Comercianții cu amănuntul, furnizorii și procesatorii își pot juca cu toții rolul pentru a asigura un mediu sănătos care să ne hrănească și să readucă natura înapoi – cu toate beneficiile pe care le va aduce oamenilor.

sursa: www.theconversation.com/europe-has-lost-over-half-a-billion-birds-in-40-years-the-single-biggest-cause-pesticides-and-fertilisers-206826

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *