Primul sărut nu se uită niciodată

0

Chiar dacă a fost cu mii de ani în urmă.

Sărutul romantic este un act atât de natural și de comun în multe societăți actuale, încât este ușor de luat ca atare. Însă nu este clar dacă oamenii s-au sărutat dintotdeauna sau dacă originile sale se află într-un trecut relativ recent.

Se pare că istoria și motivele sărutului sunt mai complexe decât se anticipa. Într-un articol publicat în revista Science, sunt analizate cantități substanțiale de dovezi trecute cu vederea care contestă convingerile actuale conform cărora prima înregistrare a sărutului romantic este din India, în jurul anului 1500 î.Hr. În schimb, el este documentat în Mesopotamia antică – Irakul și Siria de astăzi – începând cu cel puțin 2500 î.Hr. Acest lucru înseamnă, practic, că istoria înregistrată a sărutului romantic este cu cel puțin 1.000 de ani mai veche decât cea mai veche dată cunoscută anterior.

De ce (ne) sărutăm?

Antropologii evoluționiști au sugerat că sărutul romantic a evoluat pentru a evalua gradul de adecvare a unui potențial partener, prin semnale chimice comunicate prin salivă sau respirație. Printre alte scopuri propuse pentru sărut se numără și provocarea sentimentelor de atașament. Sărutul se întâlnește și la cele mai apropiate rude vii ale noastre, cimpanzeii și bonobo. Acest lucru sugerează că acest comportament ar putea fi mult mai vechi decât cele mai vechi dovezi actuale ale noastre.

Este posibil ca oamenii din Mesopotamia antică să fi inventat scrisul pentru prima dată, deși acesta a fost aproximativ contemporan cu inventarea sa și în Egiptul antic. Cea mai veche scriere din Mesopotamia datează din jurul anului 3200 î.Hr., din orașul Uruk, aflat acum în sudul Irakului.

Scrisul se numește cuneiform și era inscripționat pe tăblițe de lut umede, cu ajutorul unor trestii tăiate în formă de mic triunghi. Inițial, alfabetul a fost folosit pentru a scrie sumeriană, o limbă fără nicio legătură cunoscută cu vreo alta. Mai târziu, a fost adaptat pentru a scrie akkadiană, o limbă semitică antică.

Deși primele texte pe care le găsim sunt legate în principal de practicile administrative și reflectă în mare parte mecanismele birocrației, oamenii au dezvoltat acest mod de scriere în secolele următoare pentru a include și alte genuri de texte. În prima jumătate a mileniului al treilea î.Hr., în aceste texte se materializează mituri și incantații și, chiar mai târziu, documente private despre oameni obișnuiți. Unele dintre cele mai vechi surse care menționează sărutul se găsesc în texte mitologice referitoare la acte ale zeilor, care datează din jurul anului 2500 î.Hr.

Primele dovezi

Într-unul dintre aceste prime cazuri, descris pe așa-numitul Cilindru Barton, un artefact de lut mesopotamian inscripționat în cuneiforme, se spune că două zeități au relații sexuale și se sărută. Surse ulterioare, cum ar fi proverbe, un dialog erotic între un bărbat și o femeie și un text juridic, formează impresia generală că sărutul în legătură cu sexul, familia și prietenia a fost probabil o parte obișnuită a vieții de zi cu zi în părțile centrale ale Orientului Mijlociu antic începând cu sfârșitul mileniului al treilea î.Hr. Cu toate acestea, se pare că sărutul romantic în plină stradă ar fi fost dezaprobat și este posibil ca acesta să fi fost practicat de preferință între cupluri căsătorite. Probabil că societatea avea o serie de astfel de norme sociale privind comportamentul ideal. Dar faptul că astfel de norme existau indică o practică larg răspândită.

Un singur punct de origine?

Dovezile sugerează că sărutul romantic a fost practicat cel puțin în Orientul Mijlociu antic și în India. Acest lucru contrastează cu observațiile anterioare despre cea mai veche istorie a sărutului în rândul umanității. Un manuscris din India datat în jurul anului 1500 î.Hr., de exemplu, a fost folosit anterior pentru a propune că sărutul a fost adus ca practică culturală spre vest de acolo. Dovezile mai vechi din Mesopotamia sugerează că putem respinge acest scenariu.

Având în vedere distribuția geografică largă a sărutului romantic  în antichitate, se poate crede că sărutul a avut origini multiple. Și chiar dacă ar fi să căutăm un singur punct de unde provine sărutul, ar trebui să îl găsim cu milenii în urmă, în preistorie.

Un studiu antropologic recent a arătat că sărutul romantic nu este universal. Cu toate acestea, există documente scrise vechi care sugerează o tendință de practicare a acestuia în societățile cu ierarhii sociale complexe.

Acest lucru ridică o întrebare cu privire la cât de răspândit era sărutul romantic în lumea antică, în special în societățile care nu pot fi urmărite deoarece nu foloseau scrisul. Deși este posibil ca unele societăți să nu fi practicat sărutul romantic, acesta trebuie să fi fost cunoscut în majoritatea culturilor antice, de exemplu datorită contactelor culturale.

Dar dacă cercetările viitoare ar trebui să arate că sărutul romantic nu poate fi considerat aproape universal în lumea antică, va fi interesant de analizat motivele pentru care acesta nu a fost o practică comună. În mod surprinzător, istoria și cultura sărutului este o poveste complexă, cu multe aspecte care nu au fost încă dezvăluite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *