Patrimoniul cultural european trece pe digital

patrimoniul cultural european, in digital

Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind potențialul tehnologiilor digitale în sectorul patrimoniului cultural.

Părțile implicate și toate persoanele interesate sunt invitate să ofere feedback cu privire la Recomandarea din 2011 privind digitalizarea materialului și conservarea digitală. Scopul este acela de a propune un instrument de politică mai adecvat pentru a sprijini transformarea digitală a patrimoniului cultural.

Evoluțiile tehnologice deschid noi posibilități de digitalizare a patrimoniului cultural în scopul păstrării, conservării, restaurării, cercetării, dar și al extinderii accesului online și al reutilizării de către cetățeni și în diferite sectoare, cum ar fi turismul.

De pildă, incendiul tragic de la catedrala Notre-Dame din Paris, de la 15 aprilie 2019, demonstrează importanța digitalizării și a conservării culturii, de exemplu prin modelarea în 3D a clădirilor, a monumentelor și a altor situri de patrimoniu. Mai recent, pandemia de coronavirus și măsurile de distanțare fizică adoptate în toate statele membre au evidențiat necesitatea unui patrimoniu cultural oarecum accesibil, precum și avantajele unor astfel de instrumente digitale.

Consultarea solicită opiniile cetățenilor, ale administrațiilor publice, ale instituțiilor de gestionare a patrimoniului cultural, ale organizațiilor și rețelelor internaționale, ale ecosistemului european, ale întreprinderilor, ale organizațiilor de cercetare și ale mediului academic.

Aceasta se va desfășura până pe14 septembrie 2020, iar contribuțiile vor fi integrate în posibila revizuire a recomandării din 2011.