Păpușa care și-a creat propriul univers

0

Pe 9 martie 1959, prima păpușă Barbie era expusă la Târgul american de jucării din New York.

Înaltă de 28 cm, cu o cascadă de păr blond, Barbie a fost prima păpușă de jucărie cu trăsături de adult produsă în masă în Statele Unite. Femeia din spatele lui Barbie a fost Ruth Handler, care a fondat Mattel Inc., împreună cu soțul ei, în 1945. După ce și-a văzut fetița jucându-se cu păpuși de hârtie (foarte populare atunci), cărora le dădea roluri de adult în mici scenete concepute de ea, Handler și-a dat seama că există o nișă importantă pe piață pentru o jucărie care să le permită fetițelor să-și imagineze viitorul. Înfățișarea lui Barbie a fost inspirată de o păpușă pe nume Lilli, bazată pe un personaj de benzi desenate germane. Comercializată inițial ca un cadou haios pentru clienții magazinelor de tutun, păpușa Lilli a devenit ulterior extrem de populară printre copii. Mattel a achiziționat drepturile asupra lui Lilli și a realizat propria versiune, pe care Handler a numit-o după fiica ei, Barbara.

Odată cu sponsorizarea programului TV „Mickey Mouse Club” în 1955, Mattel a devenit una dintre primele companii de jucării care au difuzat reclame pentru copii. Au folosit acest mediu pentru a-și promova noua jucărie, iar în 1961, cererea enormă a consumatorilor pentru păpușă a determinat Mattel să lanseze un prieten pentru Barbie. Handler l-a numit Ken, după numele fiului ei. Cea mai bună prietenă a lui Barbie, Midge, a apărut în 1963, iar sora ei mai mică, Skipper, a debutat în anul următor.

De-a lungul anilor, Barbie a generat vânzări uriașe, dar și multe controverse. Ca parte pozitivă, multe femei au văzut în Barbie o alternativă la rolurile tradiționale specifice femeilor din anii cincizeci. Ea a avut o serie de locuri de muncă diferite, de la stewardesă, doctor, pilot și astronaut la atlet olimpic și chiar candidat la președinția SUA. Altele au considerat că oferta nesfârșită de ținute de designer, mașini și „case de vis” ale lui Barbie îi încuraja pe copii să fie materialiști. Totuși, aspectul lui Barbie a fost cel care a stârnit cele mai multe controverse, determinându-i pe mulți să afirme că Barbie le oferă fetițelor un exemplu nerealist și dăunător și încurajează o imagine a corpului negativă.

În ciuda criticilor, vânzările de produse legate de Barbie au continuat să crească, depășind 1 miliard de dolari anual în 1993. Din 1959, peste un miliard de păpuși din familia Barbie au fost vândute în întreaga lume, iar Barbie este acum un simbol global de referință. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *