Noaptea Europeană a Muzeelor, ediția 2023: programul pe orașe

0

Muzee din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte – pe 13 mai.

În România, Noaptea Europeană a Muzeelor este organizată de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membră a celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO).

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 19-a ediție.

În cadrul acestei ediții vor avea loc expoziții, prezentări, proiecții, animații stradale și interioare, experimente și reprezentații artistice și tot felul de intervenții culturale în spații muzeale, în observatoare astronomice, în catedrale, biserici și sinagogi, în teatre, în atenee, în mausolee, în primării, în castele, palate și cetăți, turnuri și bastioane, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în școli și universități, în decupaje urbane creative, în spații de știință și experimentare, în spații ale memoriei istorice, în pavilioane și în galerii de artă, în case de licitații și târguri de artă, în case pentru îngrijirea bătrânilor, în mori de hârtie.

Ediția românească din acest an este una specială, prima din istorie organizată împreună cu muzeele din Republica Moldova. Se deschide, astfel, o linie de colaborare pentru promovare împreună și pentru prezentare în fața publicului prin evenimente, expoziții și proiecte. Geografia programului se extinde până în Chișinău și în diverse raioane ale Republicii Moldova.

Câteva dintre punctele de atracție ale ediției 2023:

–         Ca în fiecare an, Romanian Design Week se alătura evenimentului și îi dă o notă aparte de estetic si un plus de creativitate, alături de alte festivaluri specifice industriilor culturale și creative.

–         La prima participare în acest an se află: Muzeului Fotbalului, Camera de Comerț și Industrie București, Miez Festival, Casa cu bunici ”Niciodată Singuri”, Casa de licitații Historic

–         Muzeul Pandemiei va avea o stație nouă, tocmai în Reșița, la Muzeul Banatului Montan: identități fragile, experiențe și trăiri colective sau personalizate ale pandemiei.

–         În premieră va avea loc o expoziție a unui muzeu fenomen la nivel mondial, War Childhood Museum – singurul din lume care se concentrează exclusiv pe copilăria afectată de conflictele armate. Expoziția va putea fi vizitată gratuit la Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 12 mai – 12 iunie 2023. Dominant va fi războiul din Ucraina, dar vor fi și obiecte și povești dramatice ale unor copii din Yemen, Eritrea, Afganistan, Pakistan, Iraq, Bosnia, Siria care au experimentat ceva ce nu ar fi trebuit să experimenteze niciodată – războiul absurd și distrugător.

Programul complet- AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *