Mai ieftin, mai rezistent – asfalt din….plastic!

asfalt plastic

Asfalt din plastic: O companie din Marea Britanie a început să folosească pet-urile vechi pentru realizarea de suprafețe de rulare.

Asfalt din plastic. De la crearea sa în 1907, plasticul a fost permanent în jurul nostru. Astăzi, el este esențial pentru viața modernă, fiind utilizat la fabricarea majorității lucrurilor pe și de care ne folosim zilnic.

Fiind ieftine, materialele plastice au ridicat nivelul de trai și au făcut ca o abundență de lucruri să fie mai ușor disponibile. Odată cu avantajele însă, vin și dezavantajele, care nu sunt chiar minore. Plasticul, rezidurile de plastic, mai precis, au devenit o problemă uriașă în aceste zile, fiind o adevărată amenințare pentru planeta noastră – oameni, floră, faună și mediul înconjurător!

Pentru a reduce impactul negativ al poluării cu plastic, o companie din Marea Britanie a găsit o modalitate de a folosi pet-uri vechi de plastic, anume realizarea de suprafețe de rulare, similare covorului asfaltic, pentru a îmbunătăți calitatea drumurilor. Suprafața realizată în acest fel va fi mai ieftină și mai durabilă. Directorul general al companiei, Toby McCartney, a avut ideea în timp ce lucra în sudul Indiei, unde a observat cum localnicii colectau plastic vechi pe care îl topeau și îl transformau într-o umplutură pentru găuri.

„Asfaltul” astfel realizat îmbunătățește durata de viață a suprafeței de rulare și, în același timp, este ecologic, deoarece reduce amprenta de carbon prin micșorarea cantității de combustibil fosil utilizat în procesul de fabricație.

Pentru realizarea acestui „asfalt” pot fi utilizate cele mai multe tipuri de plastic, inclusiv cel mai dificil de reciclat – plasticul negru.

McCartney susține că drumurile din plastic sunt cu 60% mai rezistente decât drumurile tradiționale, iar testele de laborator estimează că aceste drumuri pot dura până la de trei ori mai mult. Amestecul poate fi aplicat și pentru parcări, piste de curse, piste de aeroport și autostrăzi. Plasticul folosit pentru acestea trebuie să fie etichetat ca deșeuri, nu nou sau reciclat, și trebuie să se topească la o temperatură specifică. Noul drum din plastic va fi mai flexibil și va suporta mai bine căldura, frigul și stricăciunile zilnice provocate de vreme, în general.