Inteligența Artificială (IA), în conflict cu creativitatea umană

0

Universal Music Group a cerut serviciilor de streaming muzical, precum Spotify, să oprească dezvoltatorii să nu-i mai extragă materialul pentru a antrena roboți de inteligență artificială care să creeze melodii noi.

Casa de discuri, care controlează aproximativ o treime din industria muzicală înregistrată, a emis, de asemenea, un număr substanțial de cereri de retragere a înregistrărilor în legătură cu încărcările IA apărute online. Aceasta este cea mai recentă mișcare în lupta tot mai mare a industriei muzicale pentru a împiedica IA să folosească melodiile sale fără a le acorda licențe. În spatele acestor eforturi de aplicare a drepturilor de autor, marea îngrijorare este legată de modul în care guvernele vor echilibra drepturile IA cu creativitatea umană. În special, guvernul britanic amenință să dilueze legile privind drepturile de autor pentru a avantaja companiile de tehnologie în detrimentul industriei muzicale, dar și al afacerilor creative precum literatura, filmele și fotografia. Deci, ce se întâmplă?

Muzica IA și drepturile de autor

Pe un „generator de muzică liberă de drepturi de autor” precum Mubert, este deja posibil să introduceți o solicitare, iar programul va folosi inteligența artificială pentru a căuta modele într-un catalog de muzică. Spuneți-i să cânte un „ritm rapid voodoo în stilul unei rime de grădiniță cu câteva elemente electronice frumoase”, iar acesta va copia părți din cântecele care corespund și va genera muzică pentru a se potrivi. De asemenea, puteți genera muzică care să semene cu un anumit artist, iar piesele pe care le creați pot fi descărcate. Mubert susține că se află „într-o misiune globală de a da putere creatorilor”. Nu este clar cum se împacă acest lucru cu faptul că nu plătește creatorilor umani drepturi de autor pentru utilizarea muzicii lor. Mubert subliniază chiar faptul că materialul său audio este realizat „de muzicieni și producători adevărați”, recunoscând că valoarea muzicii provine de la creatorii umani. Muzica este protejată de legea drepturilor de autor, ceea ce înseamnă că oricine dorește să folosească o melodie trebuie să plătească o licență. Acest lucru garantează că titularii de drepturi și creatorii sunt plătiți corespunzător pentru creativitatea lor. De exemplu, Spotify plătește o licență pentru casele de discuri și artiști pentru a pune muzică pe platforma sa. Același lucru este valabil pentru toată lumea, de la barurile, cafenelele și pub-urile care difuzează discuri pentru clienții lor până la artiștii care folosesc cântecul altcuiva în noua lor piesă. Dacă programele de inteligență artificială folosesc cataloagele de muzică ale caselor de discuri fără permisiune, se poate considera că acestea încalcă drepturile asupra muzicii în cel puțin două moduri: prin utilizarea muzicii pentru a antrena inteligența artificială și prin copierea unor părți din muzica pe care inteligența artificială o produce din datele de antrenament.

În cazul în care se consideră că platformele de streaming au facilitat o astfel de activitate ilegală, acestea ar putea fi găsite vinovate de încălcarea secundară a drepturilor de autor, comparabil cu o platformă de descărcare ilegală precum The Pirate Bay. Din nefericire pentru industria muzicală, guvernul britanic a venit cu propuneri de modificare a normelor privind drepturile de autor în beneficiul companiilor de tehnologie. În urmă cu câteva luni, a lansat ideea de a face o excepție pentru primul tip de încălcare: utilizarea cataloagelor muzicale ca date de antrenament. Acest lucru s-ar aplica, de asemenea, altor opere artistice, cum ar fi videoclipurile și fotografiile.

În Marea Britanie există deja excepții la drepturile de autor în cazul în care nu este necesară permisiunea de reutilizare, cum ar fi „critica, recenzia sau citarea”, deși există limitări pentru a se asigura că acest lucru se face în mod corect. Atunci când guvernele doresc să creeze o nouă excepție, ele trebuie să respecte trei cerințe stabilite în Convenția de la Berna. Aceasta trebuie să se refere la circumstanțe speciale foarte specifice, să nu interfereze cu exploatarea normală a operei și să nu aducă un prejudiciu nejustificat titularului de drepturi.

Bătălia pentru Marea Britanie

Guvernele din întreaga lume și organizațiile internaționale, cum ar fi Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale, analizează modul în care legile trebuie să se adapteze la IA. Japonia și Singapore introduc deja excepții la drepturile de autor în linii similare cu cele discutate în Regatul Unit. Aceasta este, de asemenea, o preocupare majoră pentru industriile creative, dar nu în aceeași măsură ca în cazul Marii Britanii, care tinde să fie deosebit de influentă în ceea ce privește legislația privind proprietatea intelectuală în întreaga lume. Nu există propuneri de excepții la drepturile de autor în SUA sau în UE. Într-adevăr, legile americane privind proprietatea intelectuală sunt testate în prezent de gigantul fotografic Getty Images împotriva unui operator de inteligență artificială numit Stability Diffusion, care a „răzuit” imaginile sale pentru a genera altele noi. Dreptul de autor din SUA are o excepție de „utilizare corectă” care ar putea fi o apărare pentru acești operatori, astfel încât Getty dorește să obțină confirmarea că nu este cazul. De asemenea, a depus un caz în același sens în Marea Britanie, care se află într-un stadiu mai timpuriu.

Totul se reduce la întrebarea dacă mai credem că creativitatea umană merită o protecție mai mare decât creativitatea mașinilor. A face apel la tehnologie ar putea părea o strategie bună pentru Regatul Unit, dar industriile creative contribuie enorm la economie – 109 miliarde de lire sterline în 2021, adică aproape 6% din PIB-ul total.

Valoarea muzicii depășește, de asemenea, economia brută, oferind confort emoțional, beneficii pentru sănătate și chiar inspirând schimbări sociale, politice și economice. Creatorii ar trebui, fără îndoială, să fie recompensați și pentru acest lucru, fie că sunt responsabili pentru compunerea directă a muzicii, fie că furnizează materialul pe care AI îl refolosește.

Legea privind drepturile de autor ar trebui să garanteze că creatorii sunt remunerați în mod echitabil pentru munca lor. Atunci când aceasta aduce o astfel de valoare lumii, pare a fi un argument puternic pentru a o proteja.

sursa: www.theconversation.com/inside-the-music-industrys-battle-with-the-uk-government-over-ai-song-generators-203809

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *