Cum poate fi afectat creierul de traficul din orele de vârf

0

Nimănui nu-i place să stea în trafic. Noi cercetări descoperă că faptul de a sta, la o oră de vârf, în trafic, poate prezenta, de asemenea, riscuri semnificative pentru sănătatea creierului despre care nu se știa.

Un studiu al Universității British Columbia a descoperit că doar câteva minute de inhalare a noxelor generate de motoarele Diesel pot reduce performanța creierului în doar câteva ore. Mai exact, cercetătorii au observat că acest tip de expunere poate altera rețeaua de moduri implicite a creierului, sau DMN. DMN este alcătuită din regiuni ale creierului conectate care sunt parțial responsabile de memorie și de procesul de gândire. Cercetătorii au aflat că această activitate era mai scăzută la persoanele care fuseseră expuse la poluarea motoarelor pe motorină.  Întreruperile conectivității funcționale a creierului au fost, de asemenea, legate de depresie. Studiul arată însă că funcția creierului revine la normal în câteva ore după ce încetează expunerea la sursa de poluare . Dar nu se știe exact cât de multă poluare ar putea provoca o afectare permanentă.

De la noxe la depresie și Alzheimer

Pe de altă parte, un alt studiu, publicat de Academia Americană de Neurologie, a constatat că o particulă numită PM2,5, prezentă în aerul poluat din trafic, poate crește riscul de demență. PM2,5 este alcătuită din pulberi poluante care plutesc în aer. Din 91 de milioane de persoane analizate, 5,5 milioane au dezvoltat demență; cei care au fost diagnosticați cu această boală au fost mai mult expuși la traficul rutier decât cei care nu au fost diagnosticați.  De asemenea, cercetătorii au constatat că riscul de demență a crescut cu 3% pentru fiecare microgram pe metru cub de PM2,5 la care o persoană a fost expusă. Particulele PM2,5 sunt foarte mici și pot fi inhalate foarte adânc în plămâni, ajungând în creier prin nas. Se crede că în acest fel poate începe moartea celulelor cerebrale ceea ce poate duce la afecțiuni precum Alzheimer. Gazele de eșapament ale mașinilor sunt doar o parte a traficului care poate avea un efect negativ asupra creierului.

Care sunt simptomele problemelor cerebrale legate de trafic?

Orice fel de amețeală sau confuzie mentală care apar, în mod special, după ce ați fost în trafic ar trebui să fie adusă în atenția medicului. Problemele de auz pot fi un semn mai puțin cunoscut, dar important, al impactului pe care expunerea la trafic îl poate avea asupra creierului.  „Supraexpunerea la zgomotul din trafic poate duce la tinitus”, a declarat prof. dr. Stéphane F. Maison, profesor asociat de otorinolaringologie/chirurgie a capului și gâtului la Harvard Medical School și cercetător principal la Eaton-Peabody Laboratories, Mass General Brigham Massachusetts Eye and Ear din Boston. „Acest lucru va provoca un sunet de sonerie sau de bâzâit în ureche tot timpul. Aceste simptome pot duce la privarea de somn, anxietate și depresie.” Un motiv mai puțin cunoscut pentru problemele cu abilitățile mentale generate de zgomotul din trafic este hiperacuzisul. Această tulburare rară face ca expunerea la sunete precum un motor de mașină să fie insuportabil de puternică. Se poate face hiperacuzie după un traumatism cranian, din cauza unui virus sau ca urmare a unor afecțiuni precum migrena.  „Hiperacuzisul poate duce și la depresie”, spune dr. Maison.

Poate zgomotul din trafic să provoace sau să agraveze afecțiunile de sănătate mintală?

Da, spun experții – în funcție de nivelul de zgomot la care sunteți expus. O echipă de cercetători britanici și germani a raportat că, pentru persoanele foarte sensibile la zgomot, sunetele din trafic care le deranjează cu adevărat pot duce la diferite forme de boli mintale. De asemenea, zgomotul din trafic poate agrava afecțiunile de sănătate mintală diagnosticate anterior. Dar modul în care s-ar putea întâmpla acest lucru variază, în funcție de persoana afectată.

„Nu cred că există o anumită durată de expunere la zgomotul traficului rutier care să fie mai deranjantă”, a declarat autorul principal al studiului, prof. dr. Stephen Stansfeld, profesor emerit de psihiatrie la Universitatea Queen Mary, Londra. „Momentele din zi, de exemplu; zgomotul traficului la primele ore ale dimineții sau târziu în noapte poate fi mai deranjant, perturbând timpul de odihnă și somn.” Un alt studiu a constatat că expunerea la zgomotul din mijloacele de transport poate duce la o probabilitate de 9% de anxietate severă; se crede că acest lucru se întâmplă deoarece zgomotele, precum traficul, pot stimula hormonii de stres la unele persoane.  Cheia pentru ca aceste tipuri de rezultate adverse să se poată întâmpla pare să fie durata de timp în care persoană este supusă la zgomotele din trafic.  Navetele prelungite – nu doar un drum scurt cu mașina sau o plimbare printr-o zonă aglomerată – care sunt continue par să aibă cel mai mare impact.

Cum se poate proteja creierul în timpul deplasării?

„Folosiți în dopuri de urechi personalizate”, a sugerat Maison.  Dopurile de urechi personalizate sunt disponibile în diferite niveluri de blocare a sunetului, ceea ce este important pentru a putea auzi în continuare ceea ce se întâmplă în jur.  Alte sfaturi includ:

  • Ridicați geamurile. Este cel mai simplu mod de a evita să respirați fumul. De asemenea, asigurați-vă că filtrul de aer din mașină este în stare perfectă.
  • Nu dați muzica prea tare în mașină.
  • Dacă sunteți blocat mult timp într-un ambuteiaj, opriți motorul pentru a împiedica excesul de gaze de eșapament să pătrundă în mașină prin gurile de ventilație.
  • Dacă mergeți pe jos sau cu bicicleta la serviciu, alegeți un traseu cât mai departe de zonele cu trafic aglomerat.
  • Evitați să stați în apropierea surselor de gaze de eșapament în mijloacele de transport în comun, cum ar fi autobuzul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *