„Nosotras, las europeas” (Noi, femeile europene)

0

O privire feministă asupra construcției europene

Expoziția „Nosotras, las europeas” (Noi, femeile europene), organizată de Secretariatul de Stat spaniol pentru Memorie Democratică în cadrul președinției spaniole a UE, urmărește să revendice valorile europene și să redescopere rolul femeilor în construcția europeană.

Fundația Diario Madrid găzduiește această expoziție, un parcurs împărțit în 10 capitole care abordează subiecte precum lupta pentru egalitate în cadrul instituțiilor europene, filiera feministă, viitorul femeilor în politica europeană și rolul femeilor jurnaliste în Europa trecutului și a prezentului.

Figuri emblematice, printre care Simone Veil și Sofia Corradi, cunoscută mai bine sub numele de „Mama Erasmus” pentru rolul său în instituirea unuia dintre cele mai de succes programe ale UE, se numără printre protagoniștii acestei monografii. Aceasta aruncă o privire asupra femeilor care au luat parte la construirea ideii de Europa ca spațiu de libertate, securitate, pace, justiție și egalitate, punând bazele viitorului Europei feministe.

Louise Weiss, o binecunoscută susținătoare a valorilor europene și a drepturilor femeilor, Nicole Fontaine, cea de-a doua femeie președinte al Parlamentului European și activista Ursula Hirschman sunt prezentate în expoziție ca fiind unele dintre „mamele Europei”.

Máriam Martínez-Bascuñán, politolog și expert în teoria politică, socială și feministă, este curatorul acestei noi priviri asupra istoriei Europei, în care femeile sunt protagoniste.

Expoziția face parte din programul „Nosotras, las europeas. Feminismo y Memoria Democrática en la construcción de Europa” (Noi, femeile europene. Feminism și memorie democratică în construcția Europei), care include mai multe mese rotunde, ateliere de lucru și activități alternative care vor avea loc în Santander, Sevilla, Madrid și Barcelona.

O călătorie prin etapele importante ale emancipării femeilor

„Nosotras las europeas” (Noi, femeile europene) vă invită să descoperiți memoria democratică a Europei, construită și povestită de vocile femeilor, afirmând feminismul ca unul dintre pilonii UE.

O cronologie din 1951 (Tratatul de la Paris) până în 2020 (Brexit) evidențiază progresele majore în ceea ce privește drepturile femeilor, cum ar fi recunoașterea salariului egal în 1976 și crearea Institutului European pentru Egalitatea de Gen în 2006. Această abordare pune în opoziție marile realizări în construirea UE cu cele mai importante progrese pentru femei: primele alegeri europene datează din 1979, dar abia în 1980 o femeie a devenit pentru prima dată prim-ministru, Margaret Thatcher din Marea Britanie.

Liber și egal

Grupurile de discuții includ o privire asupra conducerii femeilor în ceea ce privește valorile europene și activismul feminist pentru promovarea drepturilor, de asemenea, dintr-o perspectivă spaniolă.

Clara Campoamor, o activistă care luptă împotriva discriminării femeilor și promovează pacea, este una dintre protagoniste, alături de alte câteva spaniole ale căror chipuri sunt imprimate pe unele dintre fragmentele incluse în expoziție. Campoamor a făcut parte dintr-o generație de femei care au contribuit activ la dezvoltarea istorică a Spaniei la începutul secolului XX. Acestea au făcut acest lucru într-o mare varietate de domenii, printre care predarea, cercetarea științifică, filosofia, jurnalismul, literatura și creația artistică.

În afară de Campoamor, printre altele, se numără Carmen de Burgos, prima femeie corespondent de război, și jurnalista și înaltul funcționar public Cristina Gallach.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *