Este Inteligentă și nu e Artificială!

0

Albina ar putea inspira viitorul inteligenței artificiale

Creierul albinelor ar putea fi modificat pentru a ajuta la proiectarea roboților și a mașinilor autonome, potrivit unei analize publicate de Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, și de Universitatea Macquarie, Australia.

Cercetătorii au antrenat 20 de albine să recunoască cinci flori etichetate cu culori variate, reprezentând proprietăți diferite. Florile artificiale erau albastre – care conțineau sirop de zahăr; verzi – care conțineau apă tonică pe care albinele nu o agreează; iar celelalte culori – unele dintre ele aveau glucoză.

La un alt test a fost prezentată o grădină personalizată cu flori care conțineau doar apă distilată. Fiecare albină a fost filmată pentru a-i urmări traseul și a fost cronometrată pentru a vedea cât timp dura decizia de a vizita fiecare floare. În medie, albinele au decis în 0,6 secunde și au fost încrezătoare dacă o floare va avea sau nu hrană.

Dr. HaDi MaBouDi, de la Departamentul de informatică al Universității Sheffield, este entuziasmat de modul lor de luare a deciziilor: „De fiecare dată când o albină pleacă să culeagă nectar, de exemplu, trebuie să folosească mici variații de culoare sau miros pentru a decide pe ce floare să aterizeze și să o exploreze. Fiecare greșeală este costisitoare, irosind energie și expunând insecta la potențiale pericole. Pentru a învăța cum să își rafineze alegerile prin încercări și erori, albinele au la dispoziție doar un creier de mărimea unui cap de ac, care conține mai puțin de un milion de neuroni. Și totuși, ele excelează în această sarcină, fiind atât rapide, cât și precise”.

Acest lucru a dus la construirea unui model computerizat care să reproducă procesul decizional al albinelor. Dr. MaBouDi continuă: „Acum putem folosi aceste date pentru a proiecta roboți și mașini autonome mai buni, mai rezistenți și mai fermi în fața riscurilor, care pot gândi ca albinele – unele dintre cele mai eficiente călătoare din lumea naturală”.

Profesorul Andrew Barron, de la Universitatea Macquarie, completează: „Un robot programat să facă treaba unei albine ar avea nevoie de sprijinul unui supercomputer”. Profesorul Marshall, de la Universitatea din Sheffield, care a participat și el la studiu, spune: „Această biologie poate inspira viitorul inteligenței artificiale”.

Studiul este disponibil aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *