Dragobetele se serbează la Muzeul Satului

Dragobetele

Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” organizează, pe 22 şi 23 februarie, Dragobetele, sau, aşa cum este consemnat în calendarul tradiţional popular, Ziua Îndrăgostiţilor.

Cine este, însă, Dragobetele, care împarte luna februarie cu un sfânt mai puţin cunoscut la noi, dar în mare vogă în lumea americană? ”Sărbatorit la 24 februarie (zi consemnată în calendarul popular ca Ziua Îndrăgostiţilor, fiind cunoscută şi sub denumirea de Cap de primăvară), Dragobetele este mai ancorat în tradiția zeilor antici ai dragostei – bărbat chipeş şi năvalnic, un «zburător cu plete negre» care bântuie visele celor îndrăgostiți la început de primăvară, când natura însăşi reînvie, ursul iese din bârlog, căutându-şi pereche, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria vieţii renăscute după tenebrele iernii celei sterpe. Entitate mitologică asemănătoare lui Cupidon, Dragobete se consideră a face parte din multitudinea de zeităţi păgâne care populau spaţiul balcanic şi danubiano-pontic, unde era şi protector al animalelor, dar şi al iubirii celor care se întâlnesc şi se logodesc, aşa cum şi păsările «se logodesc» în această zi. În ziua de Dragobete, în satele româneşti se practicau multe credinţe legate nu numai de dragoste şi fertilitate, dar şi de vindecare şi renaştere prin puterea naturii şi a plantelor. Astfel, se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat”, afirmă conf. univ. dr. Paula Popoiu, manager Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

De pe aleile muzeului nu vor lipsi, sâmbătă și duminică, între orele 09.00 și 17.00, artiștii și meșterii populari, atelierele de creație de mărțișoare, concursurile cu premii pentru cei mai iscusiți poeți amator, dar și o mulțime de surprize pregătite special pentru cei îndrăgostiţi.

1 thought on “Dragobetele se serbează la Muzeul Satului

Comments are closed.