#CultureIsCool: De ce în unele țări se circulă pe partea stângă a drumului?

masina volan partea stângă

În Regatul Unit și în unele părți ale Europei și Asiei, conducătorii auto conduc pe partea stângă a drumului. În Statele Unite, Franța și majoritatea țărilor din lume, șoferii rămân pe partea dreaptă. De ce se întâmplă acest lucru?

O posibilă explicație datează de pe vremea când drumurile din Europa feudală erau pline de bandiți și animale sălbatice. Călătorind sau conducând o trăsură pe partea stângă a drumului, mâna dominantă a majorității oamenilor, cea dreaptă, ar fi rămas liberă pentru a purta o armă. Așadar, majoritatea oamenilor au rămas pe partea stângă a drumului, în special în Anglia.  Dar până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, nimeni nu călătorea foarte mult. Era prea periculos sau prea scump. Din acest motiv, traficul era destul de redus și nu era nevoie de reglementare. Cu toate acestea, până la sfârșitul anilor 1700, pe măsură ce lumea s-a industrializat și călătoriile au devenit mai sigure, a fost nevoie de reglementare. Marea Britanie a ales să adopte o lege care prevedea că toate trăsurile și călăreții vor trebui să circule pe partea stângă a drumului. În mod firesc, a transmis reglementările sale privind condusul la toate coloniile din Imperiul Britanic. Astfel, în Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud și India se conduce încă pe partea stângă a drumului, la fel ca în Marea Britanie.

Totuși, unele foste colonii britanice și alte țări europene au ales să schimbe modul de conducere pentru a face față traficului din partea vecinilor care conduc pe dreapta. Canada a schimbat regula în 1920, iar Suedia a cheltuit 120 de milioane de dolari pentru a face această schimbare în 1967.

De ce în Statele Unite ale Americii, fostă colonie britanică, se conduce pe dreapta drumului? Ce s-a schimbat? De vină este avântul economic al anilor 1700 și Henry T. Ford.

În timpul industrializării din anii 1700, fermierii au început să folosească „vagoane de marfă” masive pentru a-și transporta produsele. Aceste trăsuri trebuiau să fie trase de mai multe echipe de cai și nu aveau scaun pentru conducător/vizitiu. În schimb, acesta stătea pe calul din stânga spate, de unde își putea păstra brațul drept liber pentru a dirija echipa de cai. Din acest motiv, toată lumea trecea pe la stânga vizitului, astfel încât acesta să se poată concentra asupra direcționării echipei pentru a se feri de traficul din sens opus. Pentru a face acest lucru mai ușor, aceste vagoane uriașe de marfă au început să circule pe partea dreaptă a drumului în Statele Unite, iar alte vehicule trase de cai au urmat rapid exemplul pentru a evita coliziunile.

În momentul în care Henry T. Ford a început să producă în masă modelul T cu volan poziționat pe stânga, obiceiul acesta a devenit regulă. Mulți oameni conduceau deja pe partea dreaptă a drumului datorită modei puse în practică de vagoanele de marfă. Intenția lui Ford cu volanul poziționat pe stânga a fost, de fapt, de a menține femeile mai în siguranță. Se presupunea că femeile vor fi pasageri și, prin urmare, cel mai sigur lucru pentru ele ar fi să iasă din mașină la bordură, pe partea dreaptă, în afara traficului. În 1909, o broșură Ford a explicat, de asemenea, că plasarea șoferului pe partea stângă a mașinii îl ajuta pe acesta să vadă mai ușor traficul din sens opus și să abordeze mai bine virajele la stânga, pentru că este aproape imposibil să conduci pe partea stângă a drumului cu un volan poziționat la stânga. Așadar, mulțumită lui Henry Ford, mașinile din SUA „au ținut” pe dreapta de atunci.