Comitetul Român pentru Inteligența Artificială – componență și atribuții

0
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Reglementarea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea activităților privind inteligența artificială, precum și dezvoltarea acesteia în România se vor realiza cu sprijinul Comitetului Român pentru Inteligență Artificială, recent înființat.

Principalul obiectiv al Comitetului este crearea unui ecosistem de inteligență artificială bazat pe excelență, încredere și respectarea principiilor eticee, coerent, performant și sustenabil, care să genereze valoare adăugată în plan social și economic prin utilizarea tehnologiilor de inteligență artificială, să promoveze și să susțină cercetarea-dezvoltarea-inovarea și educația/formarea în acest domeniu, să crească numărul de specialiști locali și să fructifice aportul mediului privat și al cetățenilor români din străinătate, urmărind stimularea adoptării pe scară largă a domeniului inteligenței artificiale în România.

Din Comitet vor face parte persoane care se încadrează în următoarele categorii profesionale: specialiști în domeniul inteligenței artificiale și domenii conexe; antreprenori, cercetători științifici, cadre didactice, studenți și elevi din învățământul preuniversitar și universitar; reprezentanți ai administrației publice; orice alte persoane care au legătură directă sau interes dovedit pentru dezvoltarea domeniului inteligenței artificiale și pentru realizarea scopurilor Comitetului.

Membri Comitetului vor fi organizați în patru arii funcționale, astfel: mediul academic și de cercetare, mediul privat, mediul public și societatea civilă.

„Inteligența Artificială este foarte importantă pentru că schimbă viitorul omenirii. Avem un mod de lucru în ceea ce privește strategia în domeniul inteligenței artificiale și cadrul strategic. Ne propunem ca în câteva luni strategia să fie completă. Comitetul acesta reunește marile minți ale României din țară și din diaspora, de la matematicieni, filosofi la oameni de știință care vor seta acest sector, inclusiv limitele etice, cât de departe vom putea merge cu inteligența artificială”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Ministerul Cercetării asigură secretariatul tehnic al Comitelului.

În cadrul acestuia vor funcționa mai multe consilii și grupuri de lucru, astfel:

Consiliul Științific și de Etică a Inteligenței Artificiale – va oferi Guvernului României consiliere științifică și în materie de utilizare responsabilă și etică a inteligenței artificiale

Consiliul de Educație în Inteligența Artificială – va oferi Guvernului României consiliere cu privire la adaptarea domeniului educațional național care să răspundă la specificul și nevoile generate de evoluția domeniului IA

Coaliția pentru Dezvoltarea Inteligenței Artificiale, o inițiativă consultativă deschisă care include reprezentanți ai companiilor, organizațiilor neguvernamentale și ai altor entități juridice interesate de domeniul IA, din partea mediului de afaceri, investițional și de start-up-uri, din România, cu rol consultativ pentru sprijinirea activității Comitetului, excluzând orice formă de reprezentare a intereselor comerciale sau de influență a pieței libere.

Din cadrul acestui Comitet vor face parte, printre alții: Rada Mihalcea – ”Janice M. Jenkins Professor” of Computer Science and Engineering, University of Michigan și Director al Michigan Artificial Intelligence Lab; Cornelia Caragea – Profesor în Inteligență Artificială și Director al Information Retrieval Research Laboratory, din cadrul University of Illinois Chicago; Maria Axente – Cercetător Asociat, Universitatea Cambridge; Adina Florea    – Prorector al Universității Politehnica București, Director al Centrului de Inteligență Artificială al Universității Politehnica București; Anca Andreica – Decanul Facultății de Matematică și Informatica în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; Marius Leordeanu – Profesor, Universitatea Politehnica București și Cercetător Senior în cadrul Institutului de Matematică Simion Stoilow al Academiei Române; Constantin Vică – Lector la Facultatea de Filosofie al Universității București și Director Adjunct al Centrului de cercetare în etică aplicată, Universitatea din București. Componența completă a Comitetului va fi stabilită săptămâna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *