Atlasul www în 2021

Atlasul www in 2021

Atlasul www. Internetul este intangibil și deoarece nu îl poți vedea, poate fi greu de înțeles vastitatea sa.

Atlasul www în 2021. Este dificil să evaluezi dimensiunea relativă a diferitelor „proprietăți” web. Cu toate acestea, harta internetului realizată de Halcyon Maps oferă o soluție unică la aceste probleme. Inspirată de aspectul și designul hărților istorice, această hartă oferă un instantaneu al stării actuale a World Wide Web, la momentul aprilie 2021.

Metodologia

Harta evidențiază câteva mii dintre cele mai populare site-uri web din lume, vizualizându-le sub forma unor „țări”. Aceste „țări” sunt organizate în clustere care sunt grupate în funcție de tipul de conținut (fie că este vorba de un site de știri, un motor de căutare, o platformă de comerț electronic etc.). Marginile colorate reprezintă logo-ul unui site web sau interfața cu utilizatorul. În ceea ce privește scara, dimensiunea teritoriului fiecărui site web se bazează pe clasamentul mediu al traficului web Alexa. Datele reprezintă o medie anuală, măsurată din ianuarie 2020 până în ianuarie 2021. De-a lungul marginilor hărții, puteți găsi informații suplimentare, de la listele consumului de social media până la o mini-hartă a vitezelor medii de descărcare de pe tot globul. Potrivit designerului Martin Vargic, elaborarea acestei hărți a necesitat 1 an.

Top 10 cele mai populare site-uri web

Google și YouTube ocupă mult spațiu, ceea ce nu este surprinzător – acestea sunt cele mai bine clasate două site-uri web. Google deține titlul de cel mai popular site web de pe internet din 2010. Deși popularitatea Google este bine cunoscută, dominația companiei ar putea fi chiar mai extinsă decât s-ar crede – pe toate platformele deținute de Google (inclusiv YouTube), compania reprezintă 90% din toate căutările pe internet. Al treilea cel mai bine clasat site web este Tmall – o platformă chineză de comerț electronic, deținută de Alibaba Group. Se concentrează pe tranzacțiile Business-to-Consumer (B2C) și s-a impus ca fiind cel mai popular site de comerț electronic din China – în primul trimestru din 2021, Tmall a reprezentat peste 50% din tranzacțiile online B2C din China.

În ceea ce privește cele mai importante 50 de site-uri web, majoritatea sunt fie platforme de rețele sociale, fie motoare de căutare, fie piețe online – deși acest lucru nu este o surpriză, este totuși interesant de vizualizat. De exemplu, chiar și un site web  bine cunoscut precum New York Times este doar o țară mică pe această hartă. Și, bineînțeles, o hartă a internetului nu este completă fără a menționa dark web-ul. Deși este dificil de determinat dimensiunea reală a acestuia, cercetările indică faptul că dark web-ul reprezintă o mare parte din dimensiunea reală a internetului. Și se pare că este în continuă creștere, cu ajutorul criptomonedelor anonime precum Bitcoin.