Adevăratul Superman – eroul din spatele supereroului

0

În spatele fiecărui supererou se află o sursă de inspirație. Un atlet evreu polonez a fost, probabil, mai mult decât atât. Se spune că ar fi fost modelul din viața reală al celebrului Superman.

Zishe Breitbart s-a născut la Lodz, Polonia, în 1893 într-o familie de evrei ortodocși. Tatăl său, de meserie fierar, i-a observat forța neobișnuită, în timp ce Zishe îl ajuta în atelierul său. Și nu este vorba despre un copil de 12 ani sau de 10 ani. Se pare că Zishe a făcut primii pași în fierărie la vârsta fragedă de doar trei ani. Forța sa incredibilă a fost „biletul” spre o viață diferită de cea a unui muncitor. Când Zishe a împlinit treisprezece ani, s-a alăturat unui circ.

Printre numerele sale se număra și spargerea plăcilor de beton,
care îi erau puse pe piept, cu ciocane de fier. Reprezentațiile sale erau extrem de populare, iar Zishe se bucura de stilul de viață pe care i-l oferea talentul său. Cariera sa a fost întreruptă de Primul Război Mondial, când a fost obligat să lupte pentru armata rusă. Luat prizonier de către germani, el se afla încă în captivitate când războiul s-a încheiat. A început apoi să cânte ca artist de stradă. În timpul unuia dintre spectacolele sale, a fost remarcat de o persoană din anturajul unui dintre cele mai bune circuri europene din acea vreme, Circul Busch.

Oferindu-i un loc de muncă de către directorul circului, Zishe nu numai că a dat reprezentații pentru noii săi angajatori, dar avea deja un întreg spectacol conceput special pentru a-și arăta forța. Lista performanțelor sale este lungă și impresionantă – rupea lanțuri, îndoia fierul, mușca din monede sau trăgea cărucioare pline de oameni cu o frânghie ținută în gură. A rămas la numărul în care o construcție se sprijinea pe pieptul său, dar a mers mai mult decât departe – corpul său susținea poduri care erau apoi traversate de o mașină încărcată cu oameni. Mai mult, corpul său a servit și ca bază pentru un carusel.

De la Iron Man …..

Realizările sale i-au adus poreclele de Iron Man și Regele de Fier. Între anii 1919 și 1923, a făcut un turneu în Europa cu circul său. A fost considerat cel mai puternic om din lume. Apoi, în 1923 a făcut un turneu în Statele Unite. Spectacolele au fost extrem de populare, mii de oameni prezentându-se pentru a-i vedea numărul. Dar Zishe, care era deja coautor al biografiei sale și publicase o altă carte în acel moment, era conștient de influența și capacitatea sa de a inspira masele. A devenit un adversar puternic al dietei americane și a pledat cu voce tare pentru ca americanii să renunțe la carne și lactate și să treacă la o dietă bazată pe plante. Astăzi ar fi glorificat de mulți, care îi încurajează pe oameni să mănânce mai puțină carne în favoarea legumelor (greu de spus, totuși, că era vegan), dar pe atunci astfel de declarații nu erau fost bine primite. A fost scuzat de fani doar datorită performanțelor sale uluitoare.

…..la Superman!

Turneul în Statele Unite este momentul în care povestea lui Breitbart se intersectează cu cea a lui Jerry Siegel și Joe Shuster, care au venit să-l vadă pe incredibilul voinic. Ceva mai târziu, Jerry a scris o povestire despre un om care a fost transformat în … supraom de un om de știință nebun. El a devenit incredibil de puternic și capabil să citească gândurile oamenilor. Această poveste a fost una dintre primele versiuni a ceea ce a devenit mai târziu Superman. În ciuda faptului că niciunul dintre creatorii lui Superman nu a făcut o legătură explicită între eroul lor și Zishe, este în general acceptat faptul că performanța sa trebuie să fi lăsat o impresie de durată.

Dar influența sa nu s-a oprit aici. Mulți evrei, care, la acea vreme, erau din ce în ce mai persecutați, l-au văzut ca pe un simbol al sionismului. Era cunoscut printre evrei drept Samson cel Puternic, cel care și-a făcut poporul mândru.

Zishe se afla la apogeul popularității când, după ce a primit cetățenia americană în 1923, s-a întors în Polonia în 1924. Se pregătea pentru un turneu în Palestina când a avut un accident în timpul unuia dintre spectacolele sale din Radom. Într-unul dintre numerele prezentate, bătea cuie mari în lemn cu pumnul gol. Unul dintre aceste cuie l-a rănit la genunchi. Rana s-a infectat, iar medicii au încercat să îl salveze pe tânăr amputându-i ambele picioare.

Din păcate, cangrena nu s-a oprit și, după alte zece operații și septicemie, Zishe a murit câteva săptămâni mai târziu, la 12 octombrie 1925. Avea doar 32 de ani!

sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *