Ziua Turnului Eiffel – cel mai vizitat monument plătit din lume

Turnul Eiffel

Pe 31 martie este ziua celui mai cunoscut simbol al Franței – Turnul Eiffel.  Acesta urma să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), eveniment ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze.

Turnul Eiffel a fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oțel, folosind două milioane și jumătate de nituri. Luând în considerare standardele de siguranță din acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit la construcția turnului, și anume în timpul instalării lifturilor. Lifturile originale funcționau cu ajutorul unui sistem hidraulic, pe când lifturile actuale sunt electrice. Construcția a fost începută de compania lui Gustave Eiffel în ianuarie 1887 și finalizată în martie 1889. A fost cea mai înaltă structură din lume – 324 m – până când clădirea Chrysler a fost construită în New York în 1930. Astăzi este cel mai vizitat monument plătit din lume, cu peste 6 milioane de călători către una dintre cele trei platforme. A fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel & Co.  Gustave Eiffel, inițial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susținător al său și a cumpărat brevetul. Întreținerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel își schimbă înălțimea cu câțiva centimetri din cauza contracției și dilatării aliajului de metale.

Eiffel și România

Dacă francezii au un turn Eiffel, românii au un….. pod Eiffel. Este vorba de Podul Eiffel peste Prut, dintre Ungheni (Republica Moldova) și comuna Ungheni (România). Podul a fost proiectat și construit de Gustave Eiffel, în perioada 1876-1877, specialistul fiind invitat la Ungheni de către Direcția căilor ferate din Basarabia. Podul a fost deschis pe 9/21 aprilie 1877, cu doar trei zile înainte ca Rusia să declare război contra Turciei. Mulțumit de calitatea podului, Scarlat Pastia apelează tot la Gustave Eiffel pentru a construi, în 1882, și Grand Hotel Traian din Iași. Podul a intrat în istorie sub numele de Podul de flori: la 6 mai 1990, zeci de mii de români de pe cele două maluri ale Prutului s-au reîntâlnit și s-au îmbrățișat, după circa jumătate de secol de înstrăinare.