Fraudă în farfurie: produsele organice, ținta INTERPOL

produse organice- ancheta INTERPOL

Agenția Europol/INTERPOL a publicat rezultatele operațiunii OPSON VIII, la care a contribuit și Rețeaua UE pentru fraudă alimentară,  pentru a detecta acțiunile frauduloase în sectorul produselor organice.

Experți din justiție, poliție, vamă și alimentație au fost mobilizați pentru a investiga și a asigura succesul acestei operațiuni, pentru care 16 state membre s-au oferit voluntar să participle. Acțiunea s-a concentrat pe lanțurile internaționale complexe de aprovizionare și a avut ca scop identificarea punctelor lor vulnerabile. De asemenea, a investigat suspiciuni de fraudă, certificare falsă dirijată, a identificat alimente și furaje în cantități semnificative, majoritatea importate, destinate redistribuirii sub eticheta ecologică a UE.

Pentru prima dată, operațiunea din acest an a vizat produsele alimentare organice precum și produsele care pretind, în mod fals, că sunt organice pentru a fi vândute la prețuri mai mari. Țările participante la operațiune au fost: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Spania, Finlanda, Franța, Croația, Irlanda, Italia, Lituania, Portugalia, Suedia, Slovenia, Slovacia, Marea Britanie. Au fost verificate peste 90.000 de tone de produse organice suspecte, după care 9 persoane au fost arestate de către Garda Civilă spaniolă. Practicile ilicite descoperite includ utilizarea de substanțe neautorizate, deturnarea alimentelor produse convențional pe piața organică și utilizarea documentelor falsificate pentru a bloca trasabilitatea produselor.