Cum (și de ce) trebuie să ne pregătim pentru ora de vară?

dr Oana Deleanu - ora de vară

Pe 29 martie, la ora 03.00, România trece la ora de vară, iar medicii avertizează că ar trebui să ne pregătim dinainte.

Potrivit specialiștilor, trecerea la ora de vară poate avea o mulțime de efecte negative asupra sănătății. Studiile au arătat o creștere cu 11% a incidenței episoadelor depresive la tranziția de la vară către ST – standard time, risc crescut de accident vascular- cerebral (AVC) în primele 2 zile după schimbarea orei, dar nu la nivel de întreaga săptămână, risc cu 10 % mai mare de infarct miocardic în lunea de după trecerea la ora de vară, săderea eficienței somnului. Efectele adaptative la noul ritm circadian pot fi severe și pot dura săptămâni. Pierderea unei ore de somn la schimbarea din primăvară pare să afecteze durata somnului pe întreaga săptămână”, explică dr. Oana Deleanu, medic primar pneumolog, cu ocazia eveniementelor care marchează Ziua Mondială a Somnului (13 martie).

Studii

Un studiu din American Economic Journal: Applied Economics apreciază că DST (daylight saving time – trecerea la ora de vară) cauzează peste 30 de decese, costând anual societatea 275 milioane USD prin creșterea deprivării de somn. O medie de 27 de minute de somn pierdute pe noapte de către adolescenți post-DST duce la un timp mai lung de reacție și creșterea somnolenței diurne. Se înregistrează o somnolența marcată după trecerea la DST timp de 3 săptămâni, mai mare la elevii mai vârstnici, cei care învață mai ales seara.

DST induce probleme legate de sănătate: tulbură somnul și ritmul circadian, crește riscul de evenimente ischemice și epidoade depresive, și multe altele”, concluzionează medicul.

Pași necesari pentru adaptarea la DST

Până atunci, însă, având în vedere că nu avem de ales și va trebui să schimbăm ora pe 29 martie, medici recomandă să începem deja să luăm măsuri.

  • Începeți să dormiți mai devreme cu câteva zile înainte
  • Evitați ațipelile în timpul zilei
  • Luați un mic dejun sănătos
  • Evitați cafeina câteva ore înainte de culcare
  • Expuneți-vă mai mult la lumina soarelui dimineața
  • Faceți sport și alte activități care vă plac.