Când vom avea următorul român în spațiu?

0

Dumitru Prunariu a spus care sunt șansele noastre.

Prezenți la SpaceFEST, cel mai mare eveniment din România dedicat explorării spațiului cosmic, desfășurat timp de trei zile (11-13 iunie) la Universitatea Politehnică din București, trei astronauți au povestit despre experiențele lor în spațiu și au răspuns întrebărilor și curiozităților publicului. ?????? ?????, NASA Astronaut, cu 104 zile petrecute în spațiu și a zecea femeie din lume care a plecat în spațiu, fondatoarea Space for Art Foundation; ??????? ????????,  primul și singurul român care a ajuns în spațiu și ???? ????? – primul și singurul astronaut de pe continentul african care a zburat în spațiu în 2021, cu Blue Origin, au reprezentat punctul de atracție al primei ediții a SpaceFEST.

„Când vom avea următorul român în spațiu?” a fost întrebarea la care toți cei prezenți la întâlnirea cu cei trei cuceritori ai spațiului așteptau un răspuns. Pe care l-au primit de la Dumitru Prunariu: „Singura noastră șansă acum, doar dacă nu dorim să plătim privat sute de milioane de dolari, este să activăm în cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA). Ultima selecție de astronauți ESA s-a încheiat în toamna trecută. Atunci au fost aleși șase noi astronauți din 12.800 de candidați, dintre care 255 din România. În final, dintre 100 cei mai buni, între care au fost și români, selecția a continuat, având în vedere și contribuția statelor membre ale ESA la dezvoltarea acestor programe. Au fost aleși și câțiva astronauți de rezervă. Aceștia sunt deja selecționați și dacă ESA va avea nevoie de mai multe zboruri în spațiul cosmic și deja numărul celor selecționați inițial este insuficient, aceștia vor putea fi activați, trecuți printr-o pregătire completă și zbura în spațiul cosmic. Din aceștia, sunt și doi din Europa Centrală și de Est, unul din Republica Cehă și unul din Polonia. Restul aparțin statelor puternic dezvoltate în acest domeniu. O șansă deosebită este de a încheia un contract cu o firmă de brokeri de astronauți. Închipuiți-vă că domeniul spațial s-a privatizat extraordinar de mult. Firma Axiom încheie contracte private și trimite astronauți din orice țară dorește să aibă oameni la bordul stațiilor orbitale internaționale. Astfel, zboară o astronaută din Arabia Saudită, un astronaut din Emiratele Unite,  Ungaria are semnat deja un acord, probabil că anul viitor sau peste 2 ani, vor avea un nou astronaut.  Deci, plătit de guvern, dar zburat privat!  Așa ceva se poate și, sper, să se găsească și la noi suficienți vizionari care să pună mână de la mână și să trimită un român în spațiul cosmic”.

De asemenea, Mircea Geaonă a încurajat crearea și dezvoltarea unui mediu mult mai bun pentru talentul ingineresc și tehnologic pe care îl avem în țară: „Investiți în această parte foarte promițătoare a economiei noastre. Modelul economic al viitorului include și spațiul. Cred că România are potențial și cred că împreună, Dumitru Prunariu, agențiile specializate, gurvernul român, universități precum Politehnica și antreprenorii vom crea loc pentru mai multă inovație și mai mult succes. Cerul nu este limita, spațiul este”, a declarat secretarul general adjunct NATO, într-un mesaj video transmis la ceremonia de deschidere. Timp de 3 zile, la SpaceFEST, Campusul Universității Politehnica din București s-a transformat într-o navă spațială. Sub cupola Rectoratului s-au desfășurat activități interactive, expoziții și prezentări care au adus lumea spațiului mai aproape de noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *