Airbnb pentru grădini – platforma care conectează cultivatorii cu terenurile disponibile

Airbnb pentru grădini

Airbnb pentru grădini. Având în vedere că în Marea Britanie listele de așteptare pentru parcele de teren se întind pe zeci de ani, mulți viitori cultivatori nu au unde să-ți exercite talentul de grădinari. O nouă platformă digitală are o soluție.

Airbnb pentru grădini. Când Marea Britanie a intrat în izolare în martie anul trecut, declanșând un val de cumpărături „de panică” care a lăsat rafturile supermarketurilor goale, mulți oameni au căutat consolare și siguranță în grădinile de legume. Activități precum semănatul, plivitul și recoltatul au fost modalități de a prelua controlul în vremuri nesigure – dar numai pentru cei suficient de norocoși să aibă grădini sau acces la parcele comune de teren. Mulți dintre cei care nu au avut niciuna dintre ele s-au înscris pe listele de așteptare pentru parcelele comune. Societatea Națională de Cadastru a raportat o creștere de peste 300% a cererilor în unele zone, prelungind cu zeci de ani listele de așteptare deja lungi. Astfel, o parcelă din Leeds are acum o listă de așteptare de 170 de ani – este o perioadă lungă de timp pentru a aștepta fasolea să crească!  În timp ce potențialii cultivatori așteaptă la nesfârșit, mulți proprietari de case nu pot sau nu doresc să își îngrijească grădinile, ceea ce înseamnă că spațiul potențial de cultivare se irosește.

Oportunități

Ei bine, acum există, mulțumită arhitectului Conor Gallagher, care a lansat  AllotMe, o platformă digitală prezentată ca fiind „Airbnb pentru grădini”. Aceasta permite persoanelor care au spații verzi pe care nu le folosesc să le închirieze unor potențiali cultivatori care caută teren. Gallagher a avut această idee după ce s-a mutat din Belfast la Londra.  „Eram conștient de faptul că există atât de mulți oameni care nu au grădină sau acces la spații în aer liber și de dificultatea, aproape imposibilă, de a obține o parcelă de grădină prin intermediul căilor tradiționale. A devenit evident că există o dorință uriașă de viață durabilă, dar nu există nicio modalitate de a o satisface”, spune el.  „În calitate de arhitect, sunt antrenat să observ oportunitățile din spațiu și, când am trecut pe lângă o grădină întinată și neîngrijită, mi-am dat seama că în Londra există un rezervor neexploatat de spații în aer liber care nu este folosit, așa că de ce să nu le reunim pe cele două.” Așa s-a născut AllotMe.

Primul teren listat pe platformă a fost curtea din spate a lui Gallagher. Grădina lui Gallagher a fost închiriată de Corrie Rounding, din sudul Londrei – primul „greenfinger” care a folosit platforma.  „Îmi doream de mult timp să găsesc un spațiu pentru a cultiva, dar este atât de greu de găsit în Londra”, spune Rounding. „Șansa de a-mi cultiva propria grădină este genială, dar este și atât de terapeutică. Îmi place cât de liniștitor este să lucrezi în aer liber.”

Grădinăritul și sănătatea mintală

Gallagher însuși este un convertit recent la grădinărit. S-a apucat de această activitate  pentru prima dată în urmă cu câțiva ani, descoperind beneficiile pentru sănătatea mintală ale cultivării propriei grădini. El speră că AllotMe va contribui la creșterea bunăstării altor persoane în același mod, consolidând în același timp relațiile din cadrul comunităților. Faptul că AllotMe a fost lansat în Săptămâna de conștientizare a sănătății mintale este potrivit în acest sens. 

Prețul unui teren este în prezent între 15 și 30 de lire sterline pe lună, în funcție de dimensiune. O parte din această taxă se duce către AllotMe, care oferă asigurare – sau „garanție de grădină” – pentru cei care își închiriază curțile. Potrivit lui Gallagher, nu se poate stabili o anumită categorie demografică pentru „cei care se pricep la grădinărit”, dar el consideră că „sunt probabil puțin mai tineri decât percepția tipică a unui grădinar”.

Liste de așteptare

Airbnb pentru grădini. În ciuda faptului că a fost lansată de curând, la începutul lunii mai existau deja peste 1.000 de persoane pe lista de așteptare a AllotMe numai în Londra. Dar aceasta nu este doar o inițiativă la modă în capitala UK. Oamenii se înscriu în toată Marea Britanie, spune Gallagher, deși recunoaște că cererea de parcele depășește în prezent oferta. El speră că acest lucru se va schimba pe măsură ce tot mai mulți oameni vor cunoaște platforma și dorința de a trăi în mod durabil va fi tot mai răspândită.

„Sustenabilitatea este o parte importantă”, spune el. „Gazdele, dintr-o mare varietate de motive, s-ar putea să nu-și poată folosi spațiul lor în aer liber, dar dacă lasă pe cineva să îl închirieze și să îl folosească pentru a cultiva alimente, permit o contribuție la o societate mai ecologică și joacă și ei un rol.”