Sănătatea și telefoanele inteligente….pe bune

telefoanele inteligente și efectul asupra sanatatii

Studiile nu susțin teoriile potrivit cărora telefoanele pot cauza cancer, dar asta nu înseamnă că folosirea lor nu se poate lăsa cu accidentări.

Obiceiurile fiecărei persoane care folosește un telefon mobil sunt tot atâtea amenințări la adresa sănătății. Pericolele nu sunt descoperite de studii, ci constatate din viața reală. Iată de ce trebuie să vă feriți.

Germeni

Telefoanele au pe suprafața lor numeroși microbi, deci este indicat să le curățați ocazional. Purtați telefonul peste tot: la școală, la serviciu, la cumpărături, chiar și la baie (deși nu este recomandat).  Telefoanele pot adăposti virusuri și bacterii precum E.coli, care fac mult rău organismului. Folosiți șervețele îmbibate în alcool (cele recomandate pentru curățarea dispozitivelor) și ștergeți telefonul cel puțin o data pe zi pentru a îndepărta mizeria, praful și germenii.

Aveți grijă la gât

Există dovezi clare că trimiterea de SMS-uri poate dăuna gâtului, din cauza faptului că vă uitați în jos în timp ce tastați sau vă uitați în telefon, ceea ce încordează mușchii gâtului, provocând spasme, inclusiv dureri ce radiază spre spate, umeri sau de-a lungul brațelor. Luați pauze de la telefon la fiecare 20 de minute. Mențineți o postură corectă a corpului și nu vă aplecați înainte. Faceți exerciții care întăresc mușchii, precum yoga sau pilates.

Țineți telefonul corect la ureche

Evitați să țineți telefonul între ureche și umăr. Orice poziție care presupune înclinarea nefirească a gâtului pentru o perioadă mai lungă poate avea ca rezultat dureri ale mușchilor gâtului și cefei. Dacă e neapărat nevoie să țineți telefonul în această poziție, este indicat să faceți pauze frecvente și flexări ale gâtului pentru a preveni înțepenirea. Dacă apar crampele, lăsați telefonul de o parte și puneți o pernă încălzită pe zona respectivă, pentru a evita contractura musculară.

SMS în timp ce șofați

Știe toată lumea că acest lucru e periculos, la fel ca vorbitul la telefon în timp ce conduceți mașina: vă distrage de la drum- sunt necesare doar câteva secunde de neatenție pentru ca un accident să se întâmple. Sute de mii de persoane sunt rănite în astfel de accidente de mașină anual.

Lumina albastră

Minimizați utilizarea telefonului inteligent după lăsarea întunericului sau în dormitor, înainte de culcare. Lumina albastră emisă de smartphone, computer, tabletă sau ecranul televizorului este dăunătoare pentru sănătate. Expunerea la această lumină perturbă ritmul circadian al organismului. Expunerea la lumină albastră după apusul soarelui interferează cu somnul. Acest tip de lumină contribuie la apariția bolilor cardiovasculare, obezității, diabetului și altor afecțiuni. Minimizați expunerea, după lăsarea întunericului, la dispozitivele care emit acest tip de lumină. Veți dormi mult mai bine, ceea ce are nenumărate efecte benefice asupra sănătății.

Aveți grijă cum mergeți

De câte ori nu ați văzut persoane care au intrat într-un stâlp deoarece mergeau pe stradă uitându-se în telefon? Sau, și mai rău, traversau strada fără să se uite? Totuși, surprinzător, statisticile arată că 52% dintre accidentele care au loc din cauza oamenilor are merg uitându-se în telefon au loc în casă. Cnd spunem accident, ne referim la oase rupte, răni la cap și contracturi musculare. Stați pe loc dacă trebuie să sunați pe cineva, să trimiteți un SMS sau să scrieți pe rețelele sociale.

Degetele mari

Tastatul excesiv cu ajutorul degetelor mari de la mână reprezintă un risc major pentru sănătate. Degetul poate rămâne blocat în pozia în care tastați cu el și pocnește când încercați să-l îndreptați. Această problemă apare din cauza inflamației tendonului degetului. În afară de senzația de înțepenire și ”pocnituri”, degetul s-ar putea să fie și dureros la atingere. Dacă apar aceste semne, faceți o pauză și încercați să tastați cât mai puține mesaje.

Artrita

Folosurea exagerată a telefonului poate exacerba artrita degetului mare, care se manifestă prin durere la baza degetului. Dacă afecțiunea apare, nu există tratament, ci doar soluții pentru ameliorarea durerii (odihnă, medicamente sau chiar atelă ghipsată). Deși există numeroase tipuri de artrită, cel care afectează frecvent baza degetului mare este degenerative.

Sindromul de tunel cubital

Apare atunci când vă sprijiniți pe cot ca să puteți tasta mesaje, din cauza faptului că este presat nervul ulnar de la nivelul cotului. Se manifestă prin amorțire și furnicături pe partea exterioară a mâinii, mai ales la degetele mic și inelar, dar și dureri la antebraț și cot. Încercați să nu mai sprijiniți cotul pe suprafețe tari, luați pauze de la tastat și flexați mâinile în permanență.

Interferențe electronice

Telefoanele inteligente pot interfera cu defibrilatoarele implantabile și alte dispozitive medicale, care nu mai funcționează cum trebuie. Iar asta poate fi o adevărată problemă în cazul stimulatoarelor cardiace sau anumitor tipuri de aparate auditive. Mergeți la doctor dacă suspectați că telefonul afectează funcționarea dispozitivului medical. Și țineți minte că același efect asupra dispozitivelor iplantabile îl pot avea testele imagistice (RMN și CT), dar și scannerele din aeroporturi.

Protejați-vă ochii

Expunerea la lumina albastră emisă de telefon poate deteriora vederea și chiar provoca dureri. Acest tip de lumină produce modificări la nivelul corneei. Dacă constatați că aveți probleme cu ochii, minimizați timpul petrecut cu telefonul în față. Același lucru este valabil și pentru laptop, tabletă și televizor.

Telefonul și medicii

Smartphone-urile și asistența medicală nu se amestecă. Cadrele medicale nu sunt imune la telefon. Un studiu internațional a arătat că medicii sunt mult mai predispuși la greșeli care afectează pacienții atunci când sunt atenți la telefon. Potrivit studiului, când medicul este întrerupt de telefon în timpul vizitei, chiar și numai o dată, riscul de a greși tratamentul crește cu cel puțin 12%.

Relațiile sociale

Telefonul vă poate deconecta de la cei din jur. Persoanele care sunt atente mai degrabă la telefon decât la cei din fața lor pierd din interacțiunea personală. Se pare că simpla prezență a unui telefon când două persoane sunt față în față reduce din apropiere și încredere, dar și abilitatea persoanelor de a fi empatice și înțelegătoare față de cei cu care sunt.

1 thought on “Sănătatea și telefoanele inteligente….pe bune

Comments are closed.