Recensământul copacilor veterani

0

În Marea Britanie ar putea exista cu milioane mai mulți arbori străvechi decât se credea până acum, potrivit unei hărți care dezvăluie locația lor probabilă.

„Ca o hartă a unei comori îngropate”, așa au descris specialiștii în conservarea pomilor noile cercetări, care sugerează că în Anglia ar putea exista până la 2 milioane de arbori vechi și veterani – de zece ori mai mulți decât se credea până acum.  Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au experimentat cu modele matematice pentru a cartografia locația probabilă a arborilor vechi din Anglia. Voluntarii au efectuat apoi vizite pe teren pentru a verifica fiabilitatea hărților. „Pe baza celor mai performante modele de distribuție, aceste estimări prevăd două milioane de arbori vechi și veterani, ceea ce reprezintă o creștere uimitoare față de ceea ce se înregistrează în prezent”, a declarat dr. Victoria Nolan, unul dintre cercetătorii principali din cadrul studiului The Ancient Tree Inventory: a summary of the results of a 15 year citizen science project recording ancient, veteran and notable trees across the UK.

Un arbore vechi este un arbore care prezintă o vârstă excepțională în raport cu alți arbori din aceeași specie. Cei mai mulți arbori bătrâni prezintă caracteristici similare, cum ar fi un trunchi scobit, lemn mort în coronament sau prezența altor organisme, cum ar fi ciuperci sau plante pe structura sa. Arborii veterani au caracteristici și valori similare cu cele ale arborilor vechi, dar este posibil să nu fie suficient de bătrâni pentru a fi considerați cu adevărat vechi. Cercetarea se bazează pe activitatea desfășurată de Woodland Trust, Ancient Tree Forum și Tree Register, care a cartografiat 180.000 de arbori.  „Este remarcabil faptul că această cercetare sugerează că nu am găsit încă majoritatea copacilor străvechi din Marea Britanie, catedralele lumii naturale”, a declarat Adam Cormack, șeful campaniei de la Woodland Trust. „Ei sunt undeva acolo – ascunși în colțuri de câmp, păduri, garduri vii, chiar și în grădini și parcuri. [Această cercetare] este ca o hartă pentru comorile îngropate.”

El a adăugat: „Dar este, de asemenea, îngrijorător, deoarece acești copaci nu beneficiază de protecția juridică automată de care beneficiază majoritatea animalelor noastre sălbatice și a clădirilor vechi. Și asta în ciuda faptului că unii dintre ei au mai mult de 1.000 de ani. „Woodland Trust  a adresat o petiție guvernelor din Marea Britanie pentru o mai bună protecție a copacilor vechi. „Acești copaci uimitori sunt moștenirea noastră istorică și ar trebui să-i tratăm ca pe niște comori naționale”, a declarat Cormack.

sursa: www.positive.news/environment/map-reveals-location-of-uks-ancient-trees

Foto: Un stejar vechi din pădurea Epping

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *