Locuința. Unitatea de măsură pentru invidie este … metrul pătrat

0
studiu locuința

Satisfacția și gradul de mulțumire față de locuința personală depinde de diferența dintre dimensiunea acesteia și locuințele vecinilor, conform noilor cercetări desfășurate la Universitatea de Stat din Iowa.

Daniel Kuhlmann, profesor asistent de planificare comunitară și regională, a descoperit că oamenii sunt mai predispuși să fie nemulțumiți de casa lor, dacă este mai mică decât a vecinilor. 

Studiul său a fost publicat în revista academică Housing Studies și a stârnit un viu interes. Studiul oferă dovezi conform cărora oamenilor le pasă nu numai de caracteristicile casei lor, dar și de modul în care aceasta se compară ca mărime cu cele ale vecinilor săi.

„Deși s-ar putea să nu ne dăm seama, deciziile noastre cu privire la locuințe pot afecta acțiunile vecinilor noștri”, a spus Kuhlmann. „Prin construirea unei case mari, am putea să ne împingem în mod involuntar vecinii să cheltuiască mai mulți bani pentru a cumpăra și ei o casă mai mare pentru a ne prinde din urmă”. Kuhlmann spune că aceasta este o posibilă explicație pentru creșterea constantă a mărimii caselor unifamiliale din SUA în ultimii 50 de ani.

„Deoarece suburbiile devin tot mai dezvoltate, construcția de locuințe cunoaște un efect de cascadă”, a mai declarat Kuhlmann. „Următoarea persoană care își construiește o casă ar fi fost în regulă cu o casă cu 10 dormitoare – dar acum ea crede că are nevoie de una cu 12 dormitoare pentru a fi considerată într-o situație bună, de prosperitate!”. Acum, casele mari tind să fie case mai mari!

Pentru acest studiu, Kuhlmann a analizat datele obținute din recensământul locuințelor americane din 1993 care a inclus un eșantion special de cartier de peste 1.000 de case și cei mai apropiați 10 vecini ai fiecăreia pentru a evalua satisfacția.

Modelul lui Kuhlmann arată că cei care locuiesc în cea mai mică casă din cartierul lor au, în medie, 5% mai multe șanse să raporteze că sunt nemulțumiți de unitatea lor decât cei care locuiesc în cea mai mare casă. „Motivul pentru care privesc dimensiunea, spre deosebire de alte caracteristici ale locuinței, este că dimensiunea este ușor de măsurat și de comparat”, a spus el. „Dacă dimensiunea contează, probabil că există o mulțime de alte caracteristici ale locuinței care contează, de asemenea, cum ar fi vârsta spațiului locativ sau o casă depășită din punct de vedere arhitectural – dar este mai greu de cuantificat aceste diferențe.”

Kuhlmann spune că aceste rezultate pot ajuta specialiștii și factorii de decizie care doresc să înțeleagă și să găsească soluții pentru opoziția la nivel de cartier a locuitorilor față de dezvoltarea de noi proiecte imobiliare.  Dacă acest studiu realizat pe piața americană este valabil și în alte regiuni, cum ar fi România de exemplu, se poate verifica pe teren printr-o simplă vizită în comuna Certeze, jud. Satu Mare, unde foarte mulți tineri pleacă la muncă în străinătate și, cu banii strânși, construiesc case din ce în ce mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *