În Franța, Ziua Bastiliei este cunoscută sub numele de „Fête Nationale” sau Sărbătoarea Națională.

Cu toate acestea, lumea anglofonă a luat obiceiul de a o numi Ziua Bastiliei pentru a onora momentul din 1789 când o mulțime de revoluționari francezi a intrat în Bastilia din Paris, un punct important al Revoluției Franceze.  Ziua Bastiliei marchează aniversarea căderii Bastiliei și, mai târziu, a monarhiei, la 14 iulie 1789. Construită inițial ca o fortăreață medievală, Bastilia a fost folosită în cele din urmă ca închisoare. Prizonierii care erau trimiși  acolo la ordinul regelui nu aveau parte de niciun proces sau drept de apel. Printre cei încarcerați erau și prizonieri politici care se revoltau împotriva regulilor și legilor stabilite de regele aflat la putere.  Cetățenii deținuți în așteptarea procesului erau, de asemenea, ținuți la Bastilia. În ciuda planurilor de a demola clădirea la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Bastilia a ajuns să reprezinte monarhia Bourbon și actele dure săvârșite de aceasta. 

 O sărbătoare fără granițe

În timpul tulburărilor din 1789, la 14 iulie, o mulțime s-a apropiat de Bastilia pentru a cere armele și munițiile depozitate acolo și, când forțele care păzeau structura au opus rezistență, atacatorii au capturat închisoarea și i-au eliberat pe cei șapte prizonieri deținuți acolo. Cucerirea Bastiliei a marcat începutul Revoluției Franceze, devenind astfel un simbol al sfârșitului vechiului regim monarhic. Sărbătoarea este cunoscută în Franța sub numele de „Fête Nationale” și a devenit oficial sărbătoare în 1880. Încă de la început, paradele militare, focurile de artificii, discursurile și manifestările publice au făcut parte din celebrare. Sloganul „Vive le 14 juillet!” („Trăiască 14 iulie!”) a continuat să fie asociat cu această zi. Fostele colonii franceze și țările cu relații de prietenie cu Franța au început, de asemenea, să adopte sărbătoarea.

Unde se află cheia Bastiliei?

Marchizul de Lafayette, în vârstă de 19 ani, sosea în „noua lume” pentru a se alătura cauzei revoluționare americane în 1777. Încă de la început, și-a făcut un prieten puternic: George Washington. Acesta l-a îndrăgit imediat pe francez și, în decurs de o lună, Lafayette a devenit efectiv fiul adoptiv al generalului. Afecțiunea lor a fost reciprocă; când tânărul a avut propriul fiu, în 1779, l-a numit Georges Washington de Lafayette. A doua zi după asaltul Bastiliei, Marchizul de Lafayette a devenit comandantul Gărzii Naționale din Paris. În urma asediului Bastiliei, i s-a dat cheia clădirii. În semn de mulțumire – și pentru a simboliza noua revoluție – Lafayette a trimis-o în casa lui Washington de la Mount Vernon, unde relicva se află și astăzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *