Ultima lucrare a lui Gustav Klimt ar putea deveni cea mai scumpă pictură din Europa

0

Doar 80 milioane dolari!

Când va fi scoasă la licitație la sfârșitul acestei luni, ultima lucrare a lui Gustav Klimt ar putea deveni cel mai scump tablou vândut vreodată în Europa. Artistul vienez a finalizat „Doamna cu evantai” cu puțin timp înainte de moartea sa, în 1918. Pictura, care nu a mai fost scoasă la licitație de aproape 30 de ani, este așteptată să fie vândută pentru 65 de milioane de lire sterline (80 de milioane de dolari) la o vânzare Sotheby’s din Londra, pe 27 iunie. În ultimii ani, Klimt era un portretist respectat. Dar „Lady With Fan” este diferit de multe dintre celelalte asemănări ale sale, scrie casa de licitații pe site-ul său. Experții spun că Klimt nu a fost însărcinat să o creeze; lucrarea a fost pur și simplu un proiect de plăcere. Reprezentările senzuale ale femeilor vieneze erau unul dintre subiectele sale preferate. „Este clar că aceasta nu este fiica cuiva care a fost trimisă să i se picteze portretul! Este Klimt experimentând și împingând limitele”, a declarat Helena Newman, șefa departamentului de artă impresionistă și modernă de la Sotheby’s.

De-a lungul carierei sale, Klimt a stârnit controverse în rândul colegilor săi. A fost unul dintre fondatorii mișcării Secesiunii de la Viena, un grup de artiști care „s-au revoltat împotriva artei academice în favoarea unui stil foarte decorativ”, conform Enciclopedia Britannica. Lucrările sale – sugestive prin natura lor și pline de modele luminoase, culori și foițe de aur – contrastau puternic cu tradițiile anterioare. Acest tablou nu face excepție. Doamna cu evantai atrage privirea cu păsări și flori de lotus strălucitoare, viu colorate, care servesc drept fundal pentru un model necunoscut, care poartă un kimono care atârnă liber pe umăr.

„Klimt și-a oferit aici libertatea deplină de a surprinde pe pânză o femeie de o frumusețe devastatoare”, spune Thomas Boyd-Bowman, șeful vânzărilor de artă impresionistă și modernă la Sotheby’s. „Umărul ei dezgolit în mod provocator, prestanța și siguranța de sine liniștită se combină într-un efect uimitor.” Tabloul a fost expus recent la muzeul Upper Belvedere din Viena. Actualii proprietari ai tabloului „Lady With Fan” au împrumutat lucrarea muzeului, întorcând-o în orașul în care a fost creată pentru prima dată după un secol.

Klimt a început să studieze arta asiatică în jurul anilor 1890. Fascinația sa a început cu arta japoneză, dar interesul său s-a extins pentru a include stiluri creative chinezești, coreene, persane și indiene.  Influențele chinezești și japoneze pe piesa „Lady With Fan” sunt clare. Muzeul Upper Belvedere subliniază că un phoenix, un cocor și un fazan auriu care apar în lucrare sunt „toate simboluri omniprezente ale norocului în arta din Asia de Est”. Stilul picturii aduce, de asemenea, un omagiu portretelor japoneze pe xilogravură, care înfățișează adesea femei în ipostaze similare.

Picturile lui Klimt au crescut în valoare în ultimele decenii. Cea mai scumpă lucrare a sa de până acum este Birch Forest (1902), care s-a vândut cu 104,5 milioane de dolari la New York anul trecut.

sursa: Gustav Klimt’s Final Artwork Could Become Europe’s Most Expensive Painting | Smart News| Smithsonian Magazine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *