Tipuri de muzică cu efect asupra productivității

3

Muzica nu este doar un mijloc de a ne distra, ea poate, de asemenea, să încurajeze creativitatea și să ne ajute să devenim mai productivi.

Ascultarea muzicii poate fi terapeutică, ușurând sentimentele negative și stresul. Cercetările au constatat că anumite stiluri de muzică pot fi benefice în timp ce lucrăm. Astfel, unele genuri par să ajute la învățare și la îmbunătățirea capacității de a procesa informații, iar altele ajută la blocarea zgomotului din fundal. Alte stiluri  se sincronizează cu undele noastre cerebrale pentru a induce momentele acelea când simți că vrei să strigi „Evrika!” Deci, dacă vă luptați cu productivitatea muncii și doriți să știți ce ar trebui să ascultați, citiți mai departe. Acestea sunt stilurile de muzică care vă vor oferi un impuls major în activitatea dumneavoastră.

Muzica clasică

Cercetătorii au susținut mult timp că ascultarea muzicii clasice poate ajuta oamenii să-și îndeplinească sarcinile mai eficient. Această teorie, care a fost numită „efectul Mozart”, sugerează că ascultarea compozitorilor clasici poate spori activitatea creierului și poate acționa ca un catalizator pentru îmbunătățirea sănătății și a stării de bine. Absența cuvintelor din muzică poate fi un factor determinant, deoarece melodiile care conțin versuri s-au dovedit a fi un element de distragere a atenției atunci când încercați să vă concentrați. De asemenea, muzica clasică este cunoscută pentru efectul de calmare, relaxare  și reducere a stresului.  Iată o selecție de lucrări clasice pe care le puteți asculta în timp ce lucrați pentru a vă crește productivitatea: „Studiu classic” – Bach, „Concerte pentru pian” – Mozart, „Cele 4 anotimpuri” – Vivaldi.

Muzica naturii

Ascultarea sunetelor naturii s-a dovedit că sporește funcția cognitivă și concentrarea. Sunetele naturii funcționează cel mai bine atunci când acestea sunt liniștitoare, cum ar fi apa care curge sau ploaia, în timp ce zgomote mai dure, cum ar fi trilurile de păsări și zgomotele animalelor pot distrage atenția. Cercetătorii au descoperit că lucrătorii nu numai că au avut rezultate mai bune în îndeplinirea sarcinilor, dar au avut, de asemenea, un efect de restabilire a abilităților cognitive.

Coloana sonoră a filmelor

O coloană sonoră grandioasă care se aude în fundal vă poate face să vă simțiți că schimbați lumea, sporind astfel concentrarea și productivitatea. Deci, dacă vă simțiți obosiți și epuizați, încercați să ascultați muzică de film pentru a vă oferi un plus de motivație. Câteva sugestii de coloane sonore: „Inception“, „Rețeaua socială”, „Moon“, „Lawrence of Arabia”, „Atlasul norilor”, „Amélie“, „Identitatea lui Bourne”.

Muzica din jocuri video

Ar putea părea ciudat, dar ascultând muzica compusă pentru jocuri video poate fi un instrument excelent pentru a vă ajuta să vă concentrați. Fiecare element al unui joc video este conceput pentru a crea o experiență de joc îmbunătățită pentru toate simțurile dvs., iar muzica a fost compusă în mod specific pentru a vă ajuta să vă concentrați asupra sarcinii fără a fi distras de o cacofonie de sunete.  Această muzică, în general, nu are versuri sau parte vocală și este destul de rapidă.  Multe dintre aceste jocuri video implică rezolvarea unor situații intense, așa că vă supuneți provocărilor generate de stres. Muzica de jocuri video este compusă într-un mod care vă menține angajat în timp ce evaluați, navigați și vă luptați prin tot felul de lumi fantastice.  Câteva sugestii din lumea jocurilor video (de ascultat, nu de jucat):  Battlefield One, Final Fantasy 7, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Assassin’s Creed 2, Halo, The Elder Scrolls V Skyrim.

Muzică cu ritm între 50 și 80 de bătăi pe minut

Unele cercetări sugerează că nu genul de muzică este important pentru a vă ajuta să rămâneți concentrat și productiv, ci mai ales ritmul muzicii respective. Studiile au constatat că muzica cu un ritm de 50 – 80 de bătăi pe minut poate spori și stimula creativitatea și învățarea. Când suntem treji, ne aflăm într-o stare de spirit cunoscută sub numele de beta, o stare de vigilență sporită în care activitatea undelor cerebrale este între 14 și 30 Hz. Atunci când creierul nostru încetinește între 7 și 14 HZ, suntem într-o stare de spirit alfa, mai relaxată, care ne permite să fim mai receptivi, mai deschiși și mai puțin critici. Această stare de spirit se asociază cu activități care implică imaginația, memoria și intuiția noastră, inclusiv momentele noastre „evrika”.

3 thoughts on “Tipuri de muzică cu efect asupra productivității

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *