Războiul după război: acțiunile secrete ale exilului românesc

0

Volumul „Războiul spionilor: acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului”, apărut la Editura Corint sub semnătura istoricului Lucian Vasile, fascinează de la primele sale pagini.

Cartea poartă cititorul pe urmele unor personaje desprinse parcă din filme cu spioni, care defilează cu nonșalanță între București, Viena, Paris și Salzburg, ducând la îndeplinire diverse misiuni cu caracter secret, pe frontul nevăzut al începutului de Război Rece. Prin acest volum, prin munca de cercetare a autorului, cititorii au la dispoziție atât o istorie a structurii de spionaj denumite Serviciul de Informații al Militarilor Români din Exil (SIMRE), cât și fragmente de istorie a exilului românesc și a rezistenței anticomuniste.

Autorul recunoștea, cu prilejul lansării volumului (Librăria Humanitas Cișmigiu, vineri, 3 martie 2023) că, atunci când a început sa scrie cartea, „nu aveam nici o imagine (despre acest subiect) și imaginea la care am ajuns este una foarte complexă”, diferită de imaginea pe care o avem despre spioni din filmele cu James Bond, de exemplu. Astfel, despre protagoniștii acțiunilor redate în carte spune că, „nu au fost nici frumoși, iar unii poate au fost inteligenți, alții nu. Unii au fost altruiști, alții oportuniști, unii au crezut sincer, alții au fost aventurieri. Unii au fost angajat anticomuniști, alții nu au avut nici o preferință și s-au trezit atrași în povestea aceasta fie că iubeau pe cineva, fie că erau în preajma cuiva care alesese să ia o poziție față de regim. Este o diversitate de tipologii umane în care nu există deloc alb și negru, sunt foarte multe nuanțe de gri care merg și spre alte culori, tocmai pentru că este o diversitate de calități și, mai ales, de defecte.”

În opinia istoricului Stejărel Olaru, aceasta „este o carte scrisă cu pasiune, extrem de bine documentată, într-un stil plăcut care ne face pe noi, cititorii, să descoperim întreaga poveste în mod treptat. Este o carte despre niște oameni care au vrut să acționeze în mod concret împotriva regimului comunist care se instala în acel moment în România. Este vorba de multe personaje, de destine, pe care autorul le scoate la iveală prin cercetările sale, destine despre care știm mai mult sau mai puțin. Dar, privit individual, fiecare destin este ieșit din comun.”

Lucian Vasile s-a născut în 1989, la Ploiești. Este absolvent al programelor de licență și masterat ale Facultății de Istorie din cadrul Universității București, perioadă în care a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varșovia, și doctor în istorie cu o teză despre „Serviciul de Informații al Militarilor Români din Exil”, susținută la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 2013 a fondat Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU), ONG care derulează proiecte educaționale, editoriale și de cercetare dedicate în special istoriei ploieștene.

Această carte a apărut cu sprijinul Fundației ?????? ????????. Conținutul volumului nu reprezintă obligatoriu poziția oficială a acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *