Raport Lancet Countdown 2023

0

Impactul schimbărilor climatice asupra sănătății este în creștere la nivel mondial

Astăzi, lumea se confruntă cu o realitate descurajantă, deoarece criza climatică ocupă un loc central, amplificând urgențele globale și amenințând să destrame decenii de progrese în domeniul sănătății publice. Cel de-al 8-lea raport anual al Lancet Countdown on Health and Climate Change a pus în lumină convergența alarmantă a factorilor care pun în pericol bunăstarea indivizilor, sănătatea publică și sistemele de sănătate la scară globală. Criza climatică se manifestă prin diverse căi, inclusiv prin exacerbarea insecurității alimentare, proliferarea bolilor sensibile la climă și creșterea frecvenței și intensității evenimentelor meteorologice extreme. Acești factori combinați exercită presiuni fără precedent asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume, necesitând acțiuni imediate și cuprinzătoare. În cadrul reuniunii subcomisiei SANT a Parlamentului European, din 23 ianuarie, dr. Marina Romanello, director executiv la Lancet Countdown, va susține o prezentare generală și principalele puncte cheie din raportul 2023 al Lancet Countdown privind sănătatea și schimbările climatice: imperativul unui răspuns centrat pe sănătate într-o lume care se confruntă cu daune ireversibile.

Europa amenințată de bacteria Vibrio

Raportul Lancet Countdown arată că impactul schimbărilor climatice asupra sănătății este în creștere la nivel mondial, cauzând un număr devastator de victime și de mijloace de trai. Adulții cu vârsta de peste 65 de ani și sugarii sub un an, care sunt deosebit de vulnerabili la căldurile extreme, se confruntă în prezent cu de două ori mai multe zile de caniculă pe an decât ar fi fost în perioada 1986-2005. Distrugerea din ce în ce mai mare a evenimentelor meteorologice extreme pune în pericol securitatea apei și producția de alimente, expunând milioane de oameni la riscul de malnutriție. Statisticile alarmante ale valurilor de căldură și secetelor mai frecvente au fost responsabile de faptul că, în 2021, în 122 de țări, 127 de milioane de persoane în plus s-au confruntat cu o insecuritate alimentară moderată până la severă, în comparație cu cifrele anuale înregistrate între 1981 și 2010.

În mod similar, o climă în schimbare accelerează răspândirea bolilor infecțioase care pun în pericol viața. De exemplu, mările mai calde au mărit cu 329 km în fiecare an, începând din 1982, suprafața de coastă a lumii potrivită pentru răspândirea bacteriei Vibrio, care poate provoca îmbolnăviri și moartea la om, ceea ce a făcut ca un număr record de 1,4 miliarde de persoane să fie expuse riscului de boli diareice, infecții grave ale rănilor și septicemie. Amenințarea este deosebit de mare în Europa, unde apele de coastă potrivite pentru Vibrio au crescut cu 142 km în fiecare an. Aceste riscuri crescânde ale schimbărilor climatice agravează, de asemenea, inegalitățile în materie de sănătate la nivel mondial. Sistemele de sănătate sunt din ce în ce mai solicitate, iar 27% dintre orașele intervievate și-au declarat îngrijorarea cu privire la faptul că sistemele lor de sănătate vor fi copleșite de impactul schimbărilor climatice.

O singură alegere: trebuie să acționăm acum!

În timp ce urgența amenințărilor actuale la adresa sănătății este evidentă, aceasta servește, de asemenea, ca un avertisment teribil cu privire la pericolele care se profilează la orizont. După cum subliniază raportul, lumea se îndreaptă în direcția greșită, continuând să depindă de combustibilii fosili și lăsând în urmă comunitățile cele mai vulnerabile în tranziția esențială către surse de energie durabilă. Punerea în aplicare a Acordului de la Paris nu este doar un imperativ global pentru mediu, ci și o necesitate critică de sănătate publică. Dacă nu se iau măsuri semnificative în vederea atingerii obiectivului de 1,5°C prevăzut în Acord, se vor produce consecințe grave pentru omenire și pentru sănătatea acesteia. Tot mai mulți copii vor suferi de malnutriție, epidemiile de boli vor deveni mai frecvente și mai răspândite, iar decesele cauzate de bolile respiratorii vor continua să crească. Alegerea este clară: trebuie să acționăm acum. Pentru a aborda criza climatică este necesară o abordare holistică, centrată pe sănătate. Acțiunea climatică centrată pe sănătate are potențialul de a salva milioane de vieți anual și de a promova echitatea în materie de sănătate. În esența sa, această abordare susține dreptul omului la sănătate, strâns legat de dreptul la un mediu curat, sănătos și durabil.

Principalele concluzii ale raportului Lancet Countdown 2023

  • Decesele cauzate de căldură în rândul persoanelor de peste 65 de ani au crescut cu 85% în perioada 2000-2004, de peste două ori mai mult decât creșterea așteptată dacă temperaturile nu s-ar fi schimbat.
  • Pierderea capacității de muncă legată de expunerea la căldură a dus la pierderi medii de venituri potențiale echivalente cu 863 de miliarde de dolari în 2022. Lucrătorii din agricultură au fost cei mai afectați.
  • Potențialul de transmitere a virusului dengue de către Aedes aegypti și albopictus a crescut cu 28,6 % și, respectiv, 27,7 %
  • Cu 12,7 % mai mult din linia de coastă a fost potrivită pentru transmiterea Vibrio în 2022 decât în 1982-2010, ceea ce a pus în pericol un număr record de 1,4 miliarde de persoane.
  • Doar 70% dintre țări au raportat un nivel ridicat de implementare a capacităților de gestionare a situațiilor de urgență în domeniul sănătății, cu mari inegalități între grupurile de țări din Indicele de dezvoltare umană, iar 27% dintre orașele analizate s-au declarat îngrijorate de faptul că sistemele lor de sănătate vor fi copleșite de schimbările climatice.
  • Se estimează că decesele legate de căldură vor crește cu 370% și că pierderile de forță de muncă cauzate de căldură vor crește cu 50%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *