Narcisismul și alcoolismul se pot influența reciproc – manifestări

narcisismul și alcoolismul

Photo: Pixabay

Narcisismul și alcoolismul sunt afecțiuni diferite, dar pot apărea simultan și pot avea unele simptome care se suprapun.

Narcisismul și alcoolismul. Deși ambele afecțiuni pot fi o provocare, anumite abordări pot ajuta persoanele să depășească potențialele complicații ale acestora.

Narcisismul este o tulburare de personalitate în care oamenii pot simți o nevoie de admirație, pot manifesta o lipsă de empatie sau pot fi implicați în propria persoană. Este tipic ca oamenii să afișeze trăsături narcisiste ocazionale, dar un tipar de narcisism ar putea face parte din tulburarea narcisistă de personalitate (NPD), o afecțiune de sănătate mintală. Alcoolismul, sau tulburarea de consum de alcool (AUD), este o tulburare de dependență în care oamenii nu pot controla sau opri consumul de alcool. Persoanele cu AUD pot fi incapabile să reducă sau să se oprească din băut, în ciuda faptului că experimentează efectele negative ale alcoolului sau dorința de a renunța la acest obicei. Ambele afecțiuni se pot influența reciproc, iar unele simptome sau comportamente ale fiecărei afecțiuni se pot suprapune.

Similitudini

Persoanele cu narcisism sau NPD pot prezenta următoarele comportamente: grandoare, o nevoie de admirație, lipsă de empatie, agresivitate, toleranță scăzută la stres, dificultăți în menținerea relațiilor, comportament excesiv de emoțional sau imprevizibil, sentimentul de a fi unic sau special în comparație cu ceilalți, egoism, concentrarea pe realizări.

Tipurile de narcisism includ, printre altele, narcisismul grandios și narcisismul vulnerabil. Narcisiștii grandioși pot să aibă o stimă de sine ridicată, să manifeste dominanță în relațiile sau în comunicarea cu ceilalți ori să-și supraestimeze abilitățile. Narcisiștii vulnerabili pot să fie defensivi, ezitanți sau hipersensibili în relațiile sau în comunicarea cu ceilalți.

Simptomele și comportamentele AUD pot include: consumul de alcool mai mult decât intenționa inițial o persoană, imposibilitatea de a reduce sau de a înceta consumul de alcool, a fi capabil să se gândească doar la alcool și la cum să obțină următorul pahar, consumul de alcool într-un mod care interferează cu viața de acasă, munca, studiile sau relațiile, înlocuirea hobby-urilor sau a activităților plăcute cu alcool, simptome de sevraj odată ce dispare alcoolul, cum ar fi tremurături, greață sau dificultăți de somn.

Este obișnuit ca tulburările de personalitate să apară alături de AUD. Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din SUA, 22,6% dintre persoanele cu tulburări de personalitate pot avea și o tulburare legată de abuzul de substanțe. Un studiu din 2019 a analizat legătura dintre narcisism și consumul de alcool într-un chestionar realizat pe 345 de studenți. Atât narcisismul grandios, cât și narcisismul vulnerabil au fost predictori ai consumului de alcool și ai problemelor legate de alcool. Potrivit studiului, persoanele care prezintă trăsături grandioase pot avea sentimente de importanță într-un mediu de băutură în care această calitate poate prospera. Narcisiștii cu stimă de sine scăzută pot obține acceptarea din partea celorlalți sau un sentiment de siguranță prin consumul de alcool sau îl pot folosi ca mecanism de adaptare pentru a face față suferinței.

Diagnostic dual

Atunci când oamenii au o afecțiune de sănătate mintală care coexistă cu o tulburare legată de abuzul de substanțe, cum ar fi AUD, medicii se pot referi la aceasta ca fiind un diagnostic dual. Potrivit unui articol din 2018, din cauza co-ocurenței comune a tulburărilor de personalitate și AUD, este important ca serviciile de abuz de substanțe să depisteze tulburările de personalitate și viceversa. Caracteristicile AUD și NPD care se pot suprapune pot include: o nevoie persistentă de anumiți factori externi, fie că este vorba de atenție sau de alcool, comportament de evitare, cum ar fi evitarea emoțiilor, rușinea sau vinovăția, sau transferarea responsabilității, învinovățirea celorlalți, distructiv, fie față de ei înșiși, fie față de ceilalți, schimbări de dispoziție sau comportament imprevizibil, dificultăți la locul de muncă sau în relații.

Diferențe

NPD este o tulburare de personalitate, în timp ce AUD este o tulburare de consum de substanțe. În cazul AUD, comportamentul unei persoane se poate schimba în funcție de faptul că este treaz sau nu. Un individ cu NPD va afișa un model consistent de comportament narcisist. Persoanele cu AUD pot avea o conștientizare de sine a stării lor și o dorință de a se schimba. Cu toate acestea, unele persoane cu NPD pot să nu fie conștienți de modul în care comportamentul lor îi afectează pe ceilalți.

Tratament

Pentru a trata diagnosticul dual, pacienții pot primi opțiuni de tratament atât pentru NPD, cât și pentru AUD. Persoanele au posibilitatea de a discuta cu medicul specialist despre modul în care NPD și AUD se pot afecta reciproc. Tratamentul pentru AUD va varia în funcție de fiecare persoană, dar poate include:

– detoxifiere: Pacienții vor trebui să se detoxifice de la alcool pentru a elimina substanța din sistemul lor. Acest proces poate necesita o monitorizare 24/7 pe parcursul unei săptămâni pentru a gestiona efectele sevrajului.

– reabilitare: Este posibil ca pacienții să aibă nevoie să rămână într-un centru de reabilitare pentru a primi îngrijire de sănătate mintală, medicamente, terapie și sprijin pentru a trata cauzele care stau la baza AUD.

– psihoterapie: Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) poate ajuta persoanele cu diagnostic dual să învețe strategii de adaptare sănătoase și să schimbe tiparele de gândire pentru a depăși abuzul de substanțe.

– medicamente: Anumite medicamente pot fi utile la tratarea bolilor mintale sau la ameliorarea simptomelor de sevraj cauzate de abuzul de substanțe.

– grupuri de sprijin: Acestea pot fi de folos personelor astfel încât să se simtă mai puțin izolate în timpul recuperării și să se conecteze cu alte persoane care trec prin experiențe similare.

Tratamentul pentru NPD este, de obicei, un proces pe termen lung care poate implica terapii cum ar fi terapia psihodinamică sau terapie de relaționare.

Factori de risc  pentru AUD pot include:

–        consumul de alcool la o vârstă fragedă

–        abuzul de alcool (consumul excesiv de alcool)

–        un istoric familial de probleme cu alcoolul

–        afecțiuni de sănătate mintală sau traume, inclusiv depresie, tulburare de stres posttraumatic și traume din copilărie

În cazul în care persoanele prezintă factori de risc pentru AUD, simt că beau excesiv sau nu își pot controla consumul de alcool, pot vorbi cu un profesionist din domeniul sănătății. Factorii de risc pentru NPD includ relațiile dificile cu părinții sau îngrijitorii în timpul anilor de creștere și dezvoltare, laude sau critici excesive. Trauma sau abuzul din copilărie pot fi, de asemenea, factori de risc.