O reclamă imobiliară devine un simbol cultural. În Orașul Îngerilor

0

Pe 13 iulie 1923, semnul ”Hollywood”, atât de cunoscut în întreaga lume,  este inaugurat oficial pe dealurile de deasupra Hollywood, Los Angeles. Inițial, pe el scria „Hollywoodland”.

A fost construit pentru a face publicitate la numele unui nou ansamblu de locuințe. H.J. Whitley folosise deja un panou pentru a-și anunța proiectul Whitley Heights, situat între Highland Avenue și Vine Street. El i-a sugerat prietenului său Harry Chandler, proprietarul ziarului Los Angeles Times, ca asocierea de proprietari de terenuri în care era implicat să construiască un panou similar pentru a-și face publicitate la terenurile lor. Dezvoltatorii imobiliari Woodruff și Shoults și-au numit proiectul lor „Hollywoodland” și l-au promovat ca fiind un „mediu superb fără costuri excesive pe partea dinspre dealuri a Hollywood-ului”. Thomas Fisk Goff, proprietarul firmei de panouri publicitare a proiectat semnul. Fiecare literă avea o lățime de 9,1 m și o înălțime de 15,2 m. Întregul panou „HOLLYWOODLAND” era decorat cu aproximativ 4.000 de becuri. Semnul clipea în secvențe: „HOLLY”, „WOOD” și „LAND” s-au aprins pe rând, apoi în ansamblu. Sub semnul „Hollywoodland” se afla un reflector pentru a atrage mai multă atenție. Stâlpii care susțineau semnul au fost transportați la locul de amplasare cu catârii. Costul proiectului a fost de 21.000 de dolari, echivalentul a 301.629 de dolari în 2017.

În 1940, semnul Hollywoodland era în stare de degradare. Mai mult, ultimele patru litere „LAND” au căzut după renovarea din 1949. Acesta a fost reconstruit din nou în 1978, fiind cel mai mare semn independent de acest tip din lume. Între timp, nouă donatori au donat 27.778 de dolari fiecare pentru a sponsoriza literele înlocuite, realizate din oțel susținute de coloane de oțel pe o fundație de beton. După reconstrucție, noile litere aveau o înălțime de 13,7 m și o lățime cuprinsă între 9,4 și 11,9 m. Semnul a fost dezvelit din nou la 11 noiembrie 1978, la cea de-a 75-a aniversare a inaugurării  Hollywood-ului ca oraș. După ascensiunea cinematografiei americane în Los Angeles în timpul Epocii de Aur a Hollywood-ului, semnul a devenit un simbol recunoscut la nivel internațional și a fost lăsat acolo. Printre cei nouă donatori care au donat câte 27.778 de dolari fiecare, pentru restaurarea semnului în cursul anului 1978  se numără: solistul rock Alice Cooper, care a donat în memoria comediantului Groucho Marx;  actorul Gene Autry; fondatorul Playboy, Hugh Hefner; cântărețul Andy Williams; casa de discuri Warner Bros. Records.

Timp de zeci de ani, vedetele și celebritățile aspirante au urcat pe Muntele Lee pentru a atinge semnul și a privi Orașul Îngerilor; un oraș sinonim cu visele, succesul, strălucirea și farmecul. Deși a fost locul unor noi începuturi pentru multe vedete de succes, a fost și martor al unor tragedii hollywoodiene. În septembrie 1932, actrița Peg Entwistle, în vârstă de 24 de ani, s-a sinucis urcând pe o scară de muncitor până în vârful „H” și sărind în gol.

Semnul a avut apariții frecvente în cultura populară. Este deseori prezentat în timp ce este deteriorat sau distrus. De asemenea, este un exemplu de distrugere a reperelor naționale, o caracteristică întâlnită în multe filme cu dezastre pentru a crește dramatismul și tensiunea. Mai mult, este frecvent un dispozitiv stenografic pentru a indica distrugerea întregului Los Angeles sau a statului California. Semnul a fost înfățișat în timp ce este distrus în filmele Cutremur (1974), Ziua Independenței (1996), Ziua de mâine (2004), 10.5 (2004), Terminator Salvation (2009), Sharknado (2013), San Andreas (2015) și în nenumărate alte filme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *