Două premiere în deschiderea stagiunii la TNB

0

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti anunţă, în deschiderea stagiunii, două  premiere: spectacolul „Exil”, o piesă scrisă şi regizată de Alexandra Badeași  „Mașinăria. Musicalul”, un spectacol de Alexandru Hausvater.

Despre exil și relația de furie și iubire cu România

„De mult voiam să vorbesc despre exil și relația cu România, declară regizoarea într-un interviu recent, o relație de furie și iubire, pe care o simțim cu toții, despre dorința de a pleca, dorința de a reveni, imposibilitatea de adaptare aici. Dar și despre lucrurile moștenite – educație, blocaje care ne sunt date din familie și din școală”. Cu piesa „Exil” – Alexandra Badea reconstituie, într-o cronologie non-liniară, imaginea unei familii alcătuite din trei generații, rememorând, fragment cu fragment, experiențele care i-au marcat existenţa: comunismul, post-comunismul şi, mai ales, exilul.  „Pentru această piesă visam la o distribuție care să permită dezvoltarea unor personaje în timp, pentru a le vedea evoluția de la 20 la 50 de ani. Diversitatea trupei TNB permite lucrul acesta, e poate singurul teatru din România în care puteam să dezvolt un proiect atât de complex”, mărturisește regizoarea. Și iată, actorii care răspund acestei provocări: Ada Galeș, Emilian Oprea, Cosmina Olariu, Florin Călbăjos, Crina Semciuc, Emilian Mârnea, Ana Ciontea, Irina Movilă, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Alexandru Potocean, Richard Bovnoczki, Liviu Lucaci, Ionuț Toader, Aylin Cadîr, Vitalie Bichir. Scenografia poartă semnătura lui Cosmin Florea. Muzica originală, Călin Țopa.Născută și formată în România, Alexandra Badea a ales de foarte tânără un drum diferit de cel al familiei ei pentru a-şi vedea visele, căutările şi aspiraţiile împlinite. În ultimii 20 de ani, printr-o susținută activitate teatrală desfăşurată în Franţa, se impune drept una dintre vocile cele mai interesante ale tinerei dramaturgii. Premiera va avea loc pe 17 septembrie 2022, de la ora 19.00, în Sala „Ion Caramitru”. Următoarele reprezentaţii ale spectacolului „Exil” vor avea loc pe 18 septembrie şi 2 octombrie 2022, de la ora 19.00 la Sala „Ion Caramitru”.

Musical „noir” despre societatea modernă

Tot în deschiderea stagiunii, la TNB,  va avea loc premiera europeană a spectacolului „Mașinăria. Musicalul”, un musical „noir”, incitant și comic, semnat de Alexander Hausvater, o coproducție a Teatrului Național „I.L.Caragiale” București cu Asociația CREAS. Spectacolul are la bază piesa lui Elmer Rice, Mașina de calcul (The Adding Machine) scrisă în 1923 și considerată, la acea vreme, „piesa cea mai originală și mai inteligentă scrisă până acum de un american, cea mai dură, dar și cea mai vizionară piesă despre societatea modernă văzută vreodată pe Broadway”. În 2007, Joshua Schmidt transformă piesa într-un musical, conferind textului original, după cum declara Michael Billington, „o sălbăticie comică și voioasă”, susținută de o coloana sonoră care îmbină numeroase stiluri, de la piese corale la pop rock, de la operă la muzica anilor ‘20-‘30, cu influențe gospel, jazz și rock and roll.  Protagoniștii acestui spectacol sunt performeri de excepție, îmbinând jocul actoricesc propriu-zis, cu muzica și dansul, conform cerințelor acestui gen de spectacol: Ioan Andrei Ionescu, Natalia Călin / Oana Berbec, Medeea Marinescu /Florentina Țilea, Istvan Teglas / Petre Ancuța, Tomi Cristin, Monica Davidescu / Iuliana Moise, Fulvia Folosea, Silviu Biriș, Silviu Mircescu, Mihai Munteniță, Daniel Burcea.  „Spectacolul se vrea o lecție în cântec și mișcare – precizează Alexander Hausvater. El accentuează necesitatea omului modern de a lupta împotriva tentației tehnologice, ca să ajungă la o înțelegere mai profundă a sinelui, a capacităților și a potențialului individual. E un semnal de alarmă. E o viziune apocaliptică. Ceea ce se întâmplă protagonistului, s-ar putea întâmpla fiecăruia dintre noi.” 

La realizarea spectacolului au contribuit, alături de regizor şi interpreţi: Adina Mastalier scenografia, Florin Fieroiu – coregrafia, Alexandru Burcă- regia muzicală, Vlad Vedeș – producţia muzicală, Bogdan Golumbeanu, Ion Vlașcu- Lighting design, Mădălina Ene şi Andreea Dobia – pregătirea muzicală.  Premiera oficială a spectacolului va avea loc la Sala Studio, pe 28 septembrie 2022, de la ora 19.30. Biletele pentru cele două spectacole au fost pus în vânzare la Casa de bilete a Teatrului Naţional şi online, pe www.tnb.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *