Cum se naște un motto de țără?

0

La 11 iulie 1955, Congresul SUA  a adoptat legea H.R. 619, care prevedea ca  expresia „In God We Trust” să fie inclusă pe toate bancnotele și monedele americane. „In God We Trust” a apărut pentru prima dată pe banii de hârtie în 1957, mai precis pe certificatul bancnotei de 1 dolar de argint (bancnotele de un dolar erau certificate de argint).

Inscripția a apărut pe majoritatea monedelor americane încă din timpul Războiului Civil, când secretarul Trezoreriei, Salmon P. Chase, a recomandat pentru prima dată utilizarea ei. Cu toate acestea, până la adoptarea legii din 1955, „In God We Trust” nu apăruse pe hârtii de valoare și nu fusese inscripționat pe anumite clase de monede. Măsura a trecut cu brio de Cameră, fiind adoptată printr-un vot vocal neînregistrat. Senatul a aprobat-o  mai puțin de trei săptămâni mai târziu. Primele bancnote de un dolar purtând inscripția au intrat în circulație în 1957, la scurt timp după ce „In God We Trust” devenise, de asemenea, motto-ul național oficial printr-o lege a Congresului.

Dar, istoria prin  care „In God We Trust” a devenit motto-ul oficial al Statelor Unite se întinde pe aproape un secol. Folosit inițial pe monedele din timpul Războiului Civil,  semnificația lui „In God We Trust” denotă faptul că prosperitatea politică și economică a națiunii se află în mâinile lui Dumnezeu. Această idee a fost întâmpinată cu controverse de-a lungul deceniilor. Unele persoane au sugerat că legislația care îl invocă pe Dumnezeu încalcă clauza antisistem a Primului Amendament, care prevede că „Congresul nu va face nicio lege privind instituirea unei religii”.

Înainte de 1956, motto-ul neoficial al națiunii era E. Pluribus Unum, ceea ce înseamnă „din mulți, unul”. Originile lui „In God We Trust” pot fi găsite în istoria timpurie a țării. În 1748, Pennsylvania Gazette a tipărit descrieri ale culorilor miliției din Pennsylvania. Concepută de Benjamin Franklin, una dintre descrieri suna astfel: „O coroniță și un penaj de pene. Motto, In God we Trust”. În timpul Războiului din 1812, Francis Scott Key a scris poemul Defence of Fort M’Henry (Apărarea Fortului M’Henry), a cărui primă strofă a devenit mai târziu versurile imnului național, The Star-Spangled Banner. Cea de-a patra strofă include versul „And this be our motto–In God is our trust”.

Foto: placa „In God We Trust” de pe sediul Capitolului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *