Cercul Yuxi: cea mai dens populată zonă din lume

0

Dacă ați dori să „prindeți” peste 55% din populația globului într-un cerc cu o rază de 4.000 km, ce oraș ați plasa în epicentrul acestuia?

În 2013, pe portalul Reddit a apărut o postare care marca o zonă circulară a globului cu „mai mulți oameni care trăiesc în interiorul acestui cerc decât în afara lui”. Cercul avea o rază de 4.000 km și a fost numit Cercul Valeriepieris, după nickname-ul  autorului Ken Myers.

Pornind de la acesată postare, cartograful Alasdair Rae a făcut săpături și a descoperit ceea ce el numește Cercul Yuxi – cea mai dens populată zonă din lume.

Rae a trasat cercuri în jurul a 1.500 de orașe din întreaga lume pentru a afla câți oameni locuiau pe o rază de 4.000 km, la fel ca în cazul cercului original al lui Valeriepieris. El și-a bazat calculele pe datele WorldPop din 2020, pornind de la o populație globală de 7,8 miliarde de oameni. Dintre cele 1.500 de cercuri pentru care Rae a făcut calculele, 148 conțineau populații de 4 miliarde sau mai mult. El a găsit multe exemple în Asia, inclusiv în China, Myanmar (Mandalay), Laos (Vientiane), Bangladesh (Chattogram), India (Agartala), Bhutan (Thimpu) și Vietnam (Hanoi), pentru a numi doar câteva. Dar dintre toate acestea, Yuxi, un oraș din provincia Yunnan din China, este în centrul unui cerc cu cea mai mare populație care trăiește pe o rază de 4.000 km: 4,32 miliarde de locuitori. Altfel spus, cercul Yuxi înglobează peste 55% din populația lumii, în ciuda faptului că include zone întinse nelocuite precum deșertul Taklamakan, platoul tibetan, Mongolia și Siberia de Sud.

Zonele dens populate de pe glob

Căutarea de către Rae a unor aglomerări dens populate a scos la iveală cercuri notabile și în afara Asiei. Acestea au „înconjurat” orașe precum Cairo, Paris și Mexico City.
În jurul orașului Hanoi se află o populație de 4,27 miliarde de locuitori (54% din populația globală). Acesta a fost al doilea oraș-circuit în căutarea inițială a lui Rae.

„Înconjurând” Cairo se obține o populație de 2,29 miliarde de locuitori. Acest cerc atinge cea mai mare parte a Europei, conținând în același timp zone populate din India, Pakistan și Africa. Comparativ, „înconjurând” Parisul, se obține o populație de 1,19 miliarde de locuitori. Acest cerc eurocentric conține suprafețe mari de apă și insule slab populate, cum ar fi Islanda și Groenlanda.

De cealaltă parte a Atlanticului, „înconjurând” Mexico City, se obține o populație de 0,73 miliarde de locuitori. Este semnificativ mai mic decât celelalte cercuri, deoarece populația totală a Americilor este concentrată în doar trei țări, SUA, Mexic și Brazilia (care nu este inclusă în acest cerc).

Este demn de remarcat faptul că cercul Valeriepieris a inspirat și alți oameni să privească densitatea populației în moduri diferite. În 2015, Danny Quah de la London School of Economics a analizat mai atent cercul Valeriepieris și a fost inspirat să găsească cel mai mic cerc în interiorul căruia trăiesc mai mulți oameni decât în afara lui. El a stabilit că un cerc cu o rază de 3.300 km, centrat în apropiere de Mong Khet, Myanmar, era „cel mai strâns grup de oameni din lume”.

Cercul Yuxi conține cea mai mare populație folosind abordarea lui Rae la începutul anului 2022, dar, cum populațiile globale sunt în continuă schimbare, cine știe unde va fi următorul cerc Yuxi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *