Calitatea aerului: zero emisii de CO2 până în 2050

2
calitatea aerului

Peste un miliard de oameni din întreaga lume se află în țări care și-au asumat angajamentul de a supraveghea  calitatea aerului „sigur” până în 2030. 

Cincizeci și trei de guverne naționale s-au înscris deja în Inițiativa privind aerul curat, care, printre altele, le angajează să atingă valori ale OMS pentru calitatea aerului și să evalueze viețile salvate și economiile aduse sistemelor de sănătate prin adoptarea acestor politici privind calitatea aerului.

A 25-a Conferinţă a Părţilor la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatic, COP25, s-a desfășurat la Madrid în prezenţa a 50 de şefi de stat și de guvern şi a reprezentanţilor principalelor organisme internaţionale. 

La reuniunea de la Madrid au fost discutate două dosare majore: mecanismele bazate pe piață și non-piață privind carbonul (Articolul 6 din Acordul de la Paris), precum și adaptarea la schimbările climatice. Mesajul principal al COP25 este că toate statele lumii, la nivel colectiv, trebuie să-și asume eforturi privind sporirea măsurilor concrete de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de adaptare la efectele schimbărilor climatice. Parlamentul European a adoptat, la finalul lunii noiembrie, rezoluţia de urgenţă climatică şi de mediu, în timp ce Comisia de Mediu a transmis, tot pe parcursul lunii noiembrie, că Uniunea Europeană, în cadrul conferinței COP25, ar trebui să îşi ia angajamentul privind zero emisii de dioxid de carbon până în 2050.

De la 1 ianuarie 2020, Barcelona va intra în rândul unui număr tot mai mare de orașe din Europa care a instituit o zonă cu emisii scăzute, permițând doar accesul vehiculelor care poartă o etichetă de mediu. În zona de 95 de kilometri pătrați care cuprinde centrul orașului și patru municipalități din jur nu este permis accesul vehiculelor poluante deținute de cei care locuiesc în afara centrului. Se estimează că vor fi afectate aproximativ 50.000 de vehicule, inclusiv mașini, motociclete și camioane, adică 5% din flota de vehicule din zonă. Șoferii acestor vehicule vor primi amenzi cuprinse între 200 și 1.800 euro dacă sunt prinși că circulă în zonă în zilele lucrătoare între orele 7:00 și 20:00. Pentru a atenua aceste măsuri, rezidenților li se oferă un card de transport public gratuit timp de trei ani în centrul orașului, cu condiția să nu cumpere un vehicul nou în acea perioadă. Peste 5.700 de locuitori din Barcelona au acceptat până acum oferta. Un raport al Agenției de Sănătate Publică din Barcelona a constatat că poluarea aerului a dus la 351 de decese premature în 2018;  autovehiculele generează principalul poluant din oraș, dioxidul de carbon.  48% din populația orașului este expusă în mod regulat la niveluri care le depășesc pe cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.

2 thoughts on “Calitatea aerului: zero emisii de CO2 până în 2050

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *