Arta, ca exercițiu terapeutic

0

Expoziția „O viață în căutarea luminii. Ervant Nicogosian și prietenii” (Sala Coloanelor, Hanul Gabroveni) pune accentul pe lucrările realizate de Nicogosian în ultima perioadă din viață, perioadă în care a pierdut lupta cu glaucomul și în care a orbit. Cu toate acestea, nu s-a oprit din pictat și și-a continuat arta transformând-o într-un exercițiu terapeutic.

Arta, ca exercițiu terapeutic, a fost și mesajul evenimentului organizat sâmbătă, 19 februarie, la ARCUB, de Neolife Medical Center Romania, Asociația Culturală Ervant Nicogosian și Asociatia R.O.Z. O întâlnire cu pictură, art terapie, film și comunitate. Muzica a fost cea care a deschis evenimentul prin recitalul susținut de cvartetul REGAL, o formație camerală apreciată de melomani. Piesele celebre din repertoriul clasic interpretate de cei patru instrumentiști au fost cea mai bună pledoarie pentru ce înseamnă acest exercițiu terapeutic.

„Noi, la Neolife, am lansat un program de terapie prin artă. Am început cu scriitoarea Chris Simion care a spart gheața în a spune, a schimba mentalități. Ea și-a mărturisit experiența. A scris o carte, a făcut un film – <<Care dintre noi?>>. Prin Asociația Răbdare. Optimism. Zâmbet, pe care a înființat-o, încearcă, prin programe de prevenție, de îmbunătățirea calității vieții, să schimbe această experiență într-o călătorie care aduce multă deschidere și multă putere. (…) Sunt foarte emoționată și foarte bucuroasă pentru că eu sunt colegă din rezidențiat cu fiica pictorului, pentru că l-am cunoscut pe Ervant Nicogosian, discret, modest, dar care ascundea, în spate, noblețe, puterea de a lupta până la capăt, de a nu renunța și de a lăsa niște lucruri trainic și de a ne lăsa pe Calea Luminii, pe care trebuie să o urmăm. Cred că viața unui om poate fi comparată cu o lumânare aprinsă care luminează, care arde discret și care transmite lumina mai departe”, a declarat dr. Cristina Berteanu, medic primar ATI, doctor în medicină, director medical Neolife Medical Center.

Pentru regizoarea și scriitoarea Chris Simion Mercurian, „esențială este opțiunea. Opțiunea de a alege lumina sau întunericul este la îndemâna noastră. Noi ne alegem perspectiva de a acționa, de a vedea o experiență. Putem să ne lamentăm, dacă ne doare, dacă ne întâlnim cu umbrele noastre, dacă ne întâlnim cu fantomele, cu tot ceea ce ne scoate din confort, sau, dimpotrivă, putem să ne folosim de toate situațiile acestea și să ne cunoaștem realul nostru”.

De asemenea, dr. Valentin Veron Toma, șeful departamentului Antropologie socială și culturală din cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române, a subliniat că „aceasta nu este doar o expoziție de artă a unui pictor consacrat, este un mesaj care dorește să aducă din nou în spațiul public discuția despre rolul terapeutic al artei. Azi suntem aici într-o expoziție la care vorbesc, nu cum se întâmplă de obicei, istorici și critici de artă, ci un doctor în psihiatrie și antropologie, un psihoterapeut specializat în Austria, un doctor în științe medicale specializat în terapie intensivă. (… ) Obiectele expuse, care sunt extraordinar de grăitoare, spun foarte mult din punct de vedere estetic, dar foarte mult și din punctul de vedere al unei chei psihologice, legată de suferință, de străduința de a face față unor incapacități  fizice și psihice, de adaptare la o realitate foarte dură”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *