Parintele psihanalizei este încă sărbătorit în orașul său natal, dar nu este vorba despre Viena.

De fapt, nici măcar nu se află în Austria. Mai precis, este în Cehia. Viața lui Freud a început într-o căsuță dintr-un mic orășel care, până în ziua de azi, își comemorează cel mai cunoscut cetățean.

Strada Zámečnicka din Příbor este tipică pentru toate orașele central-europene de origine medievală sau modernă timpurie: o râpă îngustă, pavată, destul de scurtă și curbată între doi pereți de clădiri. Dar una dintre puținele clădiri de lângă ea prezintă o recuzită neobișnuită: o canapea de alamă în mărime naturală, recognoscibilă pentru toată lumea acum: un pat de psihanalist.

În interiorul casei se află mai mult despre psihanaliză, sau, mai bine zis – mai mult Freud și freudism, căci fiecare colț este plin de spiritul educației freudiene. Îl puteți privi pe celebrul psihanalist însuși, ochi în ochi, datorită figurii sale de ceară.

Interioarele, reconstruite la începutul anilor 2000, după ce orașul a cumpărat casa, sunt un amestec între interioarele burgheze autentice din a doua jumătate a secolului al XIX-lea (Freud s-a născut în 1856) și un joc pe ideea de psihanaliză: visele, pornirile, subconștientul. Muzeul nu este foarte aglomerat, spațiul este mic (deoarece Freud nu era foarte bogat), iar un sentiment de pace umple aerul.

Dar nu a fost întotdeauna așa. Freud a fost comemorat pentru prima dată în casa sa natală în 1931, la împlinirea a 75 de ani, când încă era activ la Viena. Gravura a fost distrusă de germani, care îl disprețuiau atât ca evreu, cât și ca filosof modern. Casa în sine este un supraviețuitor dintr-un complex mai mare de case care au fost demolate la un moment dat în dezvoltarea urbană.

Numele Freud este prezent și în piața principală, unde numele Jane McAdam Freud este scris pe toată fațada uneia dintre case. Artista, care a murit în 2022, a fost fiica lui Lucian Freud, nepotul lui Sigmund, și un pictor celebru care a cochetat cu suprarealismul în lucrările sale care pot fi ușor interpretate în lumina operei bunicului său.

sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *